Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Památky Libereckého kraje měly nebývalou návštěvnost

Archiv

ČTK zjistila od kastelánů, že deset hradů a zámků si o víkendu prohlédlo přes 3000 lidí. Nejvíce turistů přilákaly Trosky, na dominantu Českého ráje jich v sobotu dorazilo asi 200 a dnes 500.


"Na tak velkou návštěvnost jsme zvyklí spíše v červnu než na přelomu března a dubna," uvedl kastelán z Trosek Lubomír Martinek.


Hrad se dvěma slavnými věžemi Babou a Pannou loni navštívilo více než 100.000 lidí. Díky skončení stavebních prací uviděli turisté o víkendu Trosky po sedmi letech bez lešení. Našli tam i nové lavice a stoly. Velký zájem projevili výletníci také o nedaleký hrad Valdštejn. Během víkendu na něj zavítalo kolem 500 lidí. Památka měla otevřeno rovněž během předchozích dvou víkendů, kdy na ni přišlo celkem 650 turistů. Na Valdštejně přibylo do prohlídkového okruhu rekonstruované sklepení pod prvním nádvořím.


Přibližně 500 turistů si u Turnova prohlédlo také zámek Sychrov. Velikonoční trhy tam ovšem přilákaly dalších asi 10.000 lidí.


"Většinou se návštěvnost trhů pohybuje okolo 7000 lidí," podotkl ředitel zámku Miloš Kadlec.


Před pokladnami se ve frontách čekalo až 15 minut.


Na Bezděz vystoupalo v sobotu více než 120 turistů a dnes přes 320. Kastelán Jan Jurička tak příznivé počasí na začátku sezony již dlouho nepamatuje, loni se dokonce hrad otevřel kvůli dlouhé tuhé zimě až v polovině dubna. Na prohlídku Bezdězu se letos prodávají nové vstupenky, podle Juričky jsou hezčí a uvítají je především sběratelé suvenýrů.


Na Grabštejně na Liberecku letos obohatili sbírky o restaurované obrazy, nábytek nebo zbraně. Ve Frýdlantě bude zpřístupněna historická knihovna. V Libereckém kraji se nachází osm státních hradů a zámků, Houska patří soukromým majitelům a Valdštejn městu Turnov. Nejvíce navštěvovaný je Sychrov, za ním následují Trosky a Valdštejn.