Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Palác na Bezdězu se stane díky výstavě promítacím sálem

Archiv

ČTK to dnes řekla jedna z pořadatelek výstavy Renata Mauserová, ředitelka Městského kulturního střediska v Doksech.


"Fotografie vytvořil v letech 1976 až 1980 Jaroslav Anděl. Snímky zachycují například okolí hradu Houska nebo Kokořínsko, kudy Mácha na Bezděz šel se svým přítelem Eduardem Hindlem v srpnu 1832," uvedla Mauserová.


Promítané záběry svými rozměry o hodně přesáhnou běžné fotografie, známé z klasických výstavních síní. Na stěnách hradu z druhé poloviny 13. století se jich objeví zhruba 100. Purkrabský palác se jako promítací sál hodí, poněvadž je kvůli malým okénkům ponořený do šera. Kromě fotografií se v místnosti objeví i Máchovy zápisky z jeho cesty z Prahy na Bezděz. Potáhnou se po obvodu podlahy a návštěvníci si je přečtou vestoje seshora.


"Avantgardní výstava Andělových fotografií z Máchovy cesty se konala v Památníku národního písemnictví během letošní zimy. Nyní se nám ji podařilo přenést na Bezděz. Stane se tam součástí prohlídkového okruhu a potrvá do 2. července," uvedla Mauserová.


Výstavu pořádá dokské středisko společně s Vlastivědným muzeem v České Lípě a Městskými kulturními zařízeními v Bělé pod Bezdězem. Finančně na ni přispěl Středočeský kraj. Páteční zahájení výstavy doprovodí ve 22:00 koncert Paganiniho skladeb, spojený s promítáním mystických obrazců na stěny hradu. Na violoncello zahraje Kryštof Lecian. Výstava a koncert patří k devátému ročníku Nočního výstupu na Bezděz a vyvrcholí jimi druhý ročník etapového pochodu Máchovi v patách.


Hrad i výstava jsou otevřeny od úterý do neděle mezi 09:00 a 16:00.