Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Ozdravná kúra jablonecké přehradě zatím nepomohla

Archiv

Výsledky biologických rozborů zatím nemáme," uvedla zastupitelka firmy Soňa Paukrtová s tím, že metoda, která se v Jablonci zkouší, je zcela nová. Společnost Silfor ji vyvíjí ve spolupráci s odborníky z pražské Vysoké školy chemicko-technologické.


Oproti dosavadním chemickým způsobům je založena na fyzikálních zákonech. "Do vody se nesypou žádné chemikálie. Využíváme metodu elektrokoagulace založenou na bázi elektrolýzy," uvedl Josef Kovář z Silforu. Při zásahu se podle něj nabíjejí sinice kladnými ionty, tím se deaktivují a snižuje se až o dvě třetiny jejich koncentrace. Silfor provedl před opakovaným zásahem v Jablonci na čistícím plavidle další úpravy, které mají zajistit větší efektivitu.


Druhá nádrž přehrady je propojená s první, která slouží hlavně k rekreaci. Množství sinic v obou nádržích se při posledním měření drželo hluboko pod hranicí 100.000 buněk na mililitr, po jejímž překročení vyhlašují hygienici zákaz koupání. V první nádrži naměřili hygienici asi 6000 jednotek a ve druhé zhruba 35.000. Opatření je preventivní, má předejít tomu, aby se v horku mohly sinice rychle rozmnožit a rozšířit. Během zásahu platí na druhé přehradě zákaz koupání.


Před třemi lety již vodohospodáři kvůli sinicím dno druhé nádrže odbahnili. Odtěžili téměř 5000 metrů krychlových bahna, jehož nánosy místy dosahovaly až 160 centimetrů. Jablonec chce spolu s Janovem nad Nisou najít cestu, jak vybudovat kanalizační stoku, která by odvedla splaškové vody ze tří horských obcí. Jsou skoro posledním znečišťovatelem přehrady. Na šíření sinic se podílejí i kapři, kteří čeří bahno ode dna. "V zátoce je skoro metrový sediment, ústí tam také přítok živin," podotkl Kovář.


Přehrada je turistickým cílem města. Dvaačtyřicetihektarová nádrž je oblíbená nejen mezi lidmi z Jablonce a okolí, ale láká i návštěvníky ze sousedního Saska a Polska. V parných dnech ji k rekreaci využívá denně až 5000 lidí.