Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Osobnost Českolipska - třetí skupina čtvrtého kola

Archiv

Hlasuje se kladně, klikejte tedy na osobnost, která je z nabídky pro vás tou nej.
Pokud budete mít problém hlasovat kvůli kolizi ip adresy s někým jiným, napište svůj tip pod článek se svým jménem či stálým nickem. Započtu ho "ručně". Samozřejmě po celou dobu ankety jde jen o hru, možnost zviditelnit obyčejně výjimečné občany, ukázat, že Lípa i okolní obce jsou plné osobností. Nikdo od nás nic nedostane, takže svou případnou snahou falšovat výsledky jen kazíte ostatním hru.
Po druhých kolech zůstane ve hře 24 "soutěžících", ty v dalších kolech zredukujete na  12, 6 a na závěr ze dvou  tříčlenných skupin zbudou dva finalisté. Jen musíme doufat, že se dožijeme konce :o)).
Pokusím se i tentokrát nominované podpořit rozsáhlejším textem, případně dát odkaz na rozhovor, který s nimi v i-novinách vyšel. Bohužel ne s každým se rozhovor podařilo udělat. Důvody mohou být na mé straně i na straně osobností. Někdo to může cítit jako znevýhodnění, někdo jako výhodu. To bychom mohli diskutovat dlouho. Zkrátka taková je realita. Snažím se být nestranný a ze své pozice využívám jen možnosti jednoho hlasu (většinou z práce, neboť z domova také koliduji a nechci ubrat šanci byť jen jedinému čtenáři).
Čtveřice soutěžících poctivě losuji, takže neovlivním, zdali výsledek nakonec někomu připadne jako zlomyslnost.


Osoby nominované tento týden:


1. Vladislav Jindra


Dlouholetý kronikář Nového Boru a autor Dějin Nového Boru nedávno převzal skleněnou plaketu a čestné uznání za celoživotní přínos pro město. Rozhovor s panem Jindrou je zde.


2. Milan Holubec


Milan Holubec je rodák z Poniklé v západních Krkonoších. Gymnázium vystudoval v Jilemnici a následně absolvoval dvě vysoké školy. Vyšší pedagogickou školu v Ústí nad Labem a Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do školství byl přijat v roce 1959 a příští rok bude mít 50 let nepřetržité učitelské práce.
Třicet pět let učil na gymnáziu v Česé Lípě matematiku a fyziku. V roce 2005 byl krajským hejtmanem v Liberci oceněn mezi dvacítkou vybraných učitelů z celého kraje  titulem   "Nejlepší pedagogický pracovník kraje".
Stále aktivně sportuje, hlavně lyžuje, je členem výboru Lyžařského oddílu TJ Stadion Nový Bor a vlekaří na Polevsku. Říká:   "Jsme nejlevnější vlek v republice, máme  rolbu, sněhové dělo  a stále upravenou sjezdovku. Lípáci neváhejte, máte na Polevsko nejblíže a je  tu přímo Alpské lyžování." Rozhovor naleznete zde.


3. Josef Kolařík


Provozovatel neoficiálních stránek Mimoně (zde). Ze své zkušenosti vím, jak náročné je pokusit se mapovat co nejvíce aktivit ve městě ... a Pepa je na to prakticky sám. Je velkým milovníkem rockové hudby, té mimoňské i přespolní. Fotografuje.


4. Jaroslav Rada


Jaroslav Rada svůj život popsal takto: V malebném městečku na úpatí Lužických hor byl jednou jeden tatínek s maminkou a ti se rozhodli přivést největší oběť lidstvu a pořídit si mne. Tak jsem jednoho srpnového dne roku 1964, pár minut před půlnocí, v českolipské nemocnici měl možnost spatřit příjemné lidi v bílých pláštích, kteří, abych na ně nezapomněl, mi hned dali jednu přes zadek. Od té doby nemám v lásce lékaře.   Absolvoval jsem velmi úspěšně jesle a mateřskou školu, dodnes na ta léta vzpomínám s láskou, zvláště když mi mamča dnes předhodí: ”A pamatuješ, jak jsi v jeslích ... ”  Studium základní školy už bylo méně úspěšné, ale i tu jsem nějak zvládnul. Co se týče povolání, nikdy jsem nechtěl být kosmonautem. Přibližně ve třech letech mě to táhlo k popelářům, pak jsem se chtěl stát knihkupcem, výpravčím nebo pošťákem (a s největší pravděpodobností u popelářů nakonec skončím, až mě vše ostatní přestane bavit). Výchovná poradkyně však byla jiného mínění, a tak jsem jako správný buran šel kopati uran. No ne až tak doslova, pouze jsem se vyučil “univerzálním obráběčem kovů”. Po vyučení jsem několik let dělal na uranovém průzkumu, kde jsem neúspěšně vyzkoumal, že bydlení v maringotce mi moc nesvědčí. Proto jsem nastoupil do novoborského Crystalexu, kde jsem s dvouletou zaslouženou vojenskou dovolenou v Terezíně vydržel do roku 1990. V té době jsem začal otravovat zelináře na novoborském tržišti tím, že jsem se snažil místním prodávat knihy. To mi vydrželo do dnešních dnů, jen s tím rozdílem, že je prodávám v kamenném obchodě a nevozím na kárce. V té době jsem už začal být občas i nechtěným studentem života, který se snaží studovat už s plným nasazením. S občasnými neúspěchy, ale ty mne spíše posilují. Při podnikání jsem se začal více zajímat o kulturní dění ve městě a začal spolupracovat na různých akcích, tak je tomu dodnes...


Rozhovor s Jaroslavem Radou naleznete zde.


---


Do semifinále postoupili: Stanislav Mitáč, Zdeněk Nedvěd, Radovan Novotný, Jan Šmíd.


Do čtvrtfinále postoupili: Martin Prokeš, Vladislav Jindra, Břetislav Vojtíšek, Milan Holubec, Jíří Gottlieber, Josef Kolařík, Zdeněk Nedvěd, Stanislav Mitáč, Ladislav Smejkal, Jaroslav Rada, Radovan Novotný a Jan Šmíd..


Ve třetím kole vypadli: Angelus Waldstein, Jan Riedl, Petra Chocová, Luboš Křižan, Josef Zadina, Rudolf Živec, Juraj Raninec, Ondřej Homola, Miloslav Sviták, Zdeněk Vitáček, Dana Kroulíková a Marie Vojtíšková.


Do třetího kola postoupili: Stanislav Mitáč, Dana Kroulíková, Josef Zadina, Luboš Križan, Radovan Novotný, Ondřej Homola, Josef Kolařík, Jan Riedl, Martin Prokeš, Marie Vojtíšková, Břetislav Vojtíšek, Jaroslav Rada, Angelus Waldstein, Miloslav Sviták, Petra Chocová, Juraj Raninec, Rudolf Živec, Jan Šmíd, Vladislav Jindra, Ladislav Smejkal, Jiří Gottlieber, Zdeněk Vitáček, Zdeněk Nedvěd, Milan Holubec.


Ve druhém kole vypadli: Tomáš Kunca, Lucie Dundrová, Stanislav Holub, Zdeněk Vlček, Miroslav Hudec, Petr Brambor Nárovec, Miroslav Honců, Josef Gut, Zdeněk Bob Suchý, Libor Zíka, Ivana Bufková, Jiří Štrobl, František Bogar, Roman Málek, Jana Kučabová, Antonín Nevole, Matěj Šonka, Jan Tichý, Jiří Charvát, Helena Paszeková, Jíří Kühn, Oldřich Slaměný, Jana Odehnalová, Tomáš Hajíček.


----------


Do druhého kola postoupili: Juraj Raninec, Libor Zíka, Jan Riedl, Jan Tichý, Dana Kroulíková, Vladislav Jindra, Martin Prokeš, Stanislav Mitáč, Oldřich Slaměný, Zdeněk Bob Suchý, Tomáš Hajíček, Tomáš Kunca, Rudolf Živec, Břetislav Vojtíšek, Miroslav Hudec, Helena Paszeková, Jiří Štrobl, Josef Gut, Jana Odehnalová, Lucie Dundrová, Jíří Kühn, Ivana Bufková, Luboš Križan, Antonín Nevole, Jaroslav Rada, Ondřej Homola, Zdeněk Nedvěd, Marie Vojtíšková, Jiří Gottlieber, Josef Zadina, Milan Holubec, Roman Málek, Miroslav Honců, Jana Kučabová, Radovan Novotný, Matěj Šonka, Angelus Valdstein, Petr Brambor Nárovec, Ladislav Smejkal, František Bogar, Zdeněk Vlček, Zdeněk Vitáček, Miloslav Sviták, Stanislav Holub, Jiří Charvát, Petra Chocová, Josef Kolařík Jan Šmíd.


---------------


V prvním kole skončili: Viliam Matějka, Brigitte Procházková, Vincent Kuchár, Karel Tejnora, Zdeněk Pokorný, Jiřina Mimrová, Pavel Znamenáček, Osvald Hons, Miroslav Rývora, Gert Klötzer Jiří Šimek, Jiří Akela Hudeček, Kateřina Bavorová, Jaroslav Svoboda, Štěpán Motejzík, Josef Rybička, Jaroslav Popelka, Jindřich Krous, Daniela Žďárková, Tomislav Procházka st., Luboš Bartoň, Petr Gajdošík, Jana Kolářová, Jiří Špaček, Petra Štětinová, Ivo Rozsypal, Milan Kubát, Eva Vlastníková, Jakub König, Jaromír Švihovský, Stanislav Rotta, Pavel Medek, Ivana Honsnejmanová, Lucie Krafková, Pavel Čapek, Štěpán Přenosil, Miloslav Sovadina, Ivana Veltrubská, Vladimír Medek, Ivan Lacko, Jindřiška Pomikálková, Václav Klapka, Tomáš Tichý, Stanislav Stupka, Aleš Gregor, Jana Kalvasová, Karel Heller, Michal Kadleček.


---------------


Všichni postupující z předkola: (stačí kliknout na červeně zabarvené jméno a můžete se o osobnosti dozvědět více díky rozhovoru i-novin): Štěpán Motejzík, Rudolf Živec, Jindřich Krous, Jakub König, Angelus Valdstein, Dana Kroulíková, Jana Odehnalová, Milan Holubec, Petr Brambor Nárovec, Jaroslav Rada, Jiří Akela Hudeček, Jiří Kühn, Miroslav Rývora, Břetislav Vojtíšek, Jiří Šimek, Vincenc Kuchár, Zdeněk Pokorný, Brigitte Procházková, Martin Prokeš, Daniela Žďárková, Jiří Špaček, Ivana Honsnejmanová, Jaroslav Popelka, Luboš Bartoň, Vladislav Jindra, Bob Suchý, Miloslav Sovadina, Eva Vlastníková, Roman Málek, Ivana Veltrubská, Antonín Nevole, Osvald Hons, Jan Riedl, František Bogar, Miroslav Hudec, Miroslav Honců, Viliam Matějka, Tomislav Procházka st., Vladimír Medek, Jiří Gottlieber, Lucie Krafková, Milan Sova Kubát, Ladislav Smejkal, Stanislav Rotta,  Ivan Lacko, Jana Kolářová, Jindřiška Pomikálková, Gert Klötzer, Tomáš Hajíček, Ivana Bufková, Zdeněk Vlček, Jaroslav Svoboda, Jiří Štrobl, Pavel Znamenáček, Karel Tejnora, Zdeněk Vitáček, Marie Vojtíšková, Pavel Medek, Václav Klapka, Helena Paszeková, Tomáš Tichý, Pavel Čapek, Zdeněk Nedvěd, Stanislav Stupka, Jana Kučabová, Petra Štětinová, Tomáš Kunca, Matěj Šonka, Jiří Charvát, Ondřej Homola, Luboš Križan, Stanislav Mitáč,  Oldřich Slaměný, Radovan Novotný, Karel Heller, Juraj Raninec, Petra Chocová, Josef Zadina, Josef Kolařík, Ivo Rozsypal, Jan Tichý, Jiřina Mimrová, Jan Šmíd, Josef Rybička, Josef Gut, Petr Gajdošík, Michal Kadleček, Kateřina Bavorová, Aleš Gregor, Jana Kalvasová, Libor Zíka, Miloslav Sviták, Jaromír Švihovský, Štěpán Přenosil, Stanislav Holub, Lucie Dundrová


----------------


Osobnosti vyřazené v předkole: Miroslav Pröller, Eva Bartoňová, Petr Skokan, Jiří Kvapil, Petr Randus, Jiří Vrbný, Stanislav Sadílek, Ivan Volman, Samer Issa, Stanislav Valdman, Petr Vrba, Hana Moudrá,  Michal Spurný, Ladislav Šnýdr, Jaromír Dörfl, Jiří Římanek, Robert Gotvald, Jan Pospíšil, Jan Ryšavý, Jana Hlináková, Radek Mynář, Karel Filip, Jan Stejskal, Vladimíra Šťastná.