Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Oslavy výročí svatořečení Zdislavy na zámku Lemberk

Archiv

V Bajkovém sále zámku zazní večer dobové texty, hudba, poezie i popis léčitelského umu, jímž Zdislava proslula. Dnes to řekla zástupkyně kastelánky Šárka Procházková. "V pořadu Člověk, žena, světice vystoupí Milena Steinmasslová, která ztvárnila Zdislavu v celovečerním filmu V erbu lvice. Instrumentální soubor Solideo zahraje středověké skladby," dodala Procházková.


Na zámku je světici věnována expozice v pěti místnostech. Velké pozornosti turistů se těší rovněž Zdislavina světnička, kde se paní z Lemberka podle lidových barokních legend modlila.


Hlavní oslavy Zdislavina svatořečení se však uskuteční až o týden později. Při pouti 28. května bude od 11:00 sloužit mši kolínský arcibiskup a kardinál Joachim Meisner. Bohoslužby se zúčastní také filipínská velvyslankyně Carmelita Salasová. "Předáme jí ostatek svaté Zdislavy, malinký úlomek kosti v zapečetěné schránce. Velvyslankyně se postará o její předání do jedné farnosti na Filipínách, kde nás o relikvii požádali," uvedl páter Bernard Špaček, rektor baziliky v Jablonném v Podještědí, kde se mše koná. Druhý ostatek svaté Zdislavy obdrží sestry dominikánky v Alabamě. Není však ještě jasné, jak se tam relikvie dopraví. Špaček očekává, že při hlavní bohoslužbě se chrám zcela zaplní a dorazí věřící nejen z Česka, ale také z nedalekého Německa a Polska. Z církevních hodnostářů přicestuje například apoštolský nuncius v České republice Diego Causero. "Při příležitosti výročí svatořečení paní Zdislavy odhalíme v bazilice busty papežů Pia X. a Jana Pavla II. První Zdislavu prohlásil v roce 1907 v Římě za blahoslavenou, druhý ji svatořečil 21. května 1995 v Olomouci," uvedl Špaček.



Desetileté výročí svatořečení připomenou také světské městské oslavy. Radnice v Jablonném na ně věnuje zhruba 60.000 korun a patří do nich slavnostní fanfáry, řada kulturních vystoupení a ukázky hasičské techniky. Program vyvrcholí nočním ohňostrojem. "V sobotu 28. května očekáváme příjezd zhruba 2500 lidí. Hodně se jich k nám vydá z Moravy, kde žije mnohem více věřících než na severu Čech," řekla starostka Jablonného Vlasta Dozorcová. Zdislava z Lemberka proslula především pomocí nemocným a chudým. Narodila se kolem roku 1220 na hradě Křižanov u Brna. Zhruba v roce 1240 se provdala za českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na hrad Lemberk. Tam Zdislava pomohla ke vzniku dominikánského kláštera a založila špitál. Proslula skutky milosrdenství, dobročinnosti a křesťanské lásky i svým léčitelským umem. Zemřela roku 1252 a je pochována v bazilice v Jablonném. Papež Jan Pavel II. ji jako patronku rodinného a manželského života označil za vzor pro třetí tisíciletí.