Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Opozice: Zrušení poplatků v krajských zařízeních je diskriminační

Archiv

Sociální demokraté podle nich vyhráli volby se slibem, že poplatky zruší pro všechny. Kraj je ale bude hradit jen někomu, což znevýhodňuje pacienty jiných nemocnic i soukromých lékařů, řekl dnes krajský zastupitel a ředitel turnovské nemocnice Tomáš Sláma (ODS).


Pacienti nebudou od neděle hradit poplatky ve dvou krajských nemocnicích v Liberci a České Lípě a v jejich lékárnách a také v krajské dětské léčebně ve Cvikově. "Lidé jen podepíší doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že ho za ně uhradí kraj," řekl už dříve hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Podpisem pacient zároveň souhlasí se zpracováním osobních údajů. Kraj bude hradit poplatky nejen za obyvatele svého kraje, ale i sousedních. Úřady se pak mezi sebou vyrovnají.


Soukromí lékaři a nemocnice mají podle hejtmana také možnost pacientům poplatky odpustit, stejně jako města, která jsou také zřizovateli nemocnic. Pro město Semily by ale podle starosty a krajského zastupitele Jana Farského (SLK) úhrada poplatků představovala tři miliony z rozpočtu. "To ale představuje šest opravených ulic nebo šest dětských hřišť nebo jiné investice, na které by nám v rozpočtu chyběly peníze, proto o úhradě poplatků neuvažujeme," dodal. Nevidí navíc důvod, proč by měla města plnit volební sliby, které dala před krajskými volbami ČSSD.


Podobný názor má i starosta Jilemnice Vladimír Richter (ODS), podle kterého by o čtyři miliony na poplatky musel zkrátit investice ve městě. O úhradě poplatků neuvažují ve Frýdlantu ani v Jablonci, kde by z rozpočtu museli uvolnit 9,5 milionu korun. Podobně se vyjádřila i turnovská starostka. "Vzhledem k našemu rozpočtu a investičním povinnostem nepřichází v úvahu, že bychom 4,5 až 5 milionů korun uvolnili na úhradu poplatků v Panochově nemocnici," řekla starostka Hana Maierová (nez.).


Krajské zastupitelstvo dnes o poplatcích nejednalo, jejich zrušení bylo v kompetenci rady. Zastupitelé jen rozhodnutí dostali na vědomí. "Nelíbí se mi, že rada rozhodla bez zastupitelstva. To bude muset o poplatcích stejně jednat, protože musí v březnu schválit uvolnění 32 milionů korun na úhradu poplatků z rezervy," řekl Farský. ODS se pokusila prosadit využití peněz z rezervy na vytvoření Fondu podpory nezaměstnanosti. "Vzhledem k hospodářské situaci a orientaci kraje na sklářství a automobilový průmysl by to určitě bylo smysluplnější," řekl předseda klubu ODS Radim Zika. Jeho návrh však těsným rozdílem jediného hlasu neprošel.