Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Opilá dívka skončila v nemocnici

Archiv

Patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem, která byla v České Lípě na návštěvě, si v restauraci zakoupila láhev alkoholu a opila se tak, že nebyla schopna komunikovat s příslušníky policie, kteří ji nalezli na českolipském sídlišti Sever. Musela být hospitalizována na jednotce intenzivní péče.


"V souvislosti s tím policejní rada kvalifikoval přestupek hospodského jako trestný čin podávání alkoholu mládeži, podle paragrafu 218, za což mu hrozí odnětí svobody až na jeden rok," uvedla tisková mluvčí Policie ČR v České Lípě Ivana Baláková.


Jak se navíc prokázalo, obviněný se již v minulosti dopustil stejného přestupku.


Mluvčí městské policie Antonín Doležal nám prozradil, že jeho spolupracovníci se kontrole podávání (prodávání) alkoholu mladistvým věnují již několik let běžně při výkonu služby. Prováděny jsou i občasné akce zaměřující se na toto téma a výsledky jsou velice rozdílné.


"Nelze říci, že při každé akci strážníci vždy narazí na nějaký případ podávání alkoholu mladistvým. Řada akcí vyšla zcela negativně, ale na druhou stranu byly dny, kdy se vyskytlo i několik případů najednou."


Od počátku roku 2003 bylo šest případů podávání alkoholu mladistvým postoupeno do správního řízení pro podezření z porušení z.č. 37/89 Sb. o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, sedm případů bylo řešeno blokovou pokutou za celkovou částku 4.100,-Kč a dva menší případy byly vyřízeny domluvou.


Antonín Doležal ještě dodal, že některé obce  vytvářejí své vyhlášky zejména k zákazu prodeje alkoholu ve stáncích či konzumace alkoholu na veřejnosti apod.


"Je to velice problematické téma, jelikož to řada občanů může chápat jako omezování svobody. Nejfundovanější odpověď by Vám měl dát správní odbor, vedoucí pan JUDr. Šádek, kterému tato legislativa spadá do kompetencí, nebo právní oddělení s vedoucím panem Mgr. Pechanem. Jelikož se však tvorbě vyhlášek mnoho lidí vyhýbá, na poslední tvorbě vyhlášky o veřejném pořádku jsem se musel podílet já osobně a nesklidil jsem zrovna ovace," dodal Antonín Doležal.


 Na možnost vydání vyhlášky města jsme se skutečně pana Šádka zeptali. "Asi Vás nepotěším, ale pokud já vím, tak o něčem takovém jsem zatím ani neslyšel," zněla jeho odpověď. V dalším mailu nám ještě prozradil, že skutečně pátral, ale žádnou zmíněnou vyhlášku nenalezl.  


Povzbudivá je aspoň skutečnost, že městskou policii je sktutečně v restauračních zařízeních vidět. I autor příspěvku se osobně během října dvakrát setkal s městskými strážníky legitimujícími mladě vyhlížející konzumenty alkoholu. Rovněž média pravidelně rozebírají jednotlivé odhalené případy. Možná by stálo za zvážení, aby do Norska zajeli místo zastupitelů naši hospodští. Viděli by, jak se odmítá neplnoletý zákazník toužící po spotřebě alkoholického nápoje.