Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Opět rostla nezaměstnanost

Archiv

Na konci loňského roku bylo ale v evidenci už 5398 nezaměstnaných, což bylo o 165 více než v listopadu, a dokonce o 421 více než před rokem.  Včera o tom informovala mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marie Píšková.


Na konci listopadu evidovaly úřady práce na Českolipsku 5233 uchazečů o práci a míra nezaměstnanosti činila 8,5 procenta.


"Nárůst nezaměstnanosti v prosinci byl způsoben hlavně ukončením sezonních a také veřejně prospěšných prací," řekla Píšková.


Ještě větší přírůstek nezaměstnaných se dá podle ní čekat v lednu.


"Už v prvních dnech roku jsme tu zažívali obrovský nápor, důvodem je tradičně ukončení pracovních poměrů na dobu určitou," vysvětlila.


Růst nezaměstnanosti by ale podle Píškové měla zpomalit rostoucí nabídka volných míst. Podniky na Českolipsku jako Autobaterie nebo Johnson Controls potřebují desítky lidí. V prosinci i přes nárůst nezaměstnanosti i dál ubývalo absolventů škol a mladistvých bez práce. Zatímco ještě na konci listopadu jich úřady evidovaly 419, na konci loňského roku jich bylo o 24 méně. Tato skupina tak na konci roku představovala 7,3 procenta všech uchazečů.


Nejpočetnější skupinou nezaměstnaných byli podle Píškové na konci loňského roku uchazeči s výučním listem. Těch bylo v evidenci 2295, což je 42,5 procenta všech uchazečů. Téměř 40 procent nezaměstnaných pak tvoří nezaměstnaní se základním vzděláním, kterých bylo 2156. Nejméně je nezaměstnaných vysokoškoláků. Na Českolipsku jich úřady evidují jen 92, což představuje pouhých 1,7 procenta uchazečů.


I podle staré metodiky míra nezaměstnanosti na Českolipsku v prosinci vzrostla, a to o tři desetiny procentního bodu na 9,6 procenta, když v listopadu činila 9,3 procenta. Před rokem byla na konci prosince nezaměstnanost ještě vyšší - desetiprocentní. Práci tehdy v kraji hledalo 5819 lidí.