Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Odvoz odpadů zkomplikovala porucha na technice

Archiv

Dopravu odpadů zpátky do Německa ale dnes zkomplikovala závada na technice. Takzvaná "ještěrka" pracovala dopoledne asi půl hodiny. Vysypala na auto pouze několik balíků s odpadem a pak se porouchala. ČTK to řekl mluvčí severočeských celníků Jiří Nejedlý.


"Přivolaný servisní technik z Děčína by měl poruchu odstranit a nakládání odpadů by mohlo ještě dnes pokračovat," dodal Nejedlý. Odvážení odpadů ze Sosnové do Německa potrvá asi tři měsíce a budou ho kontrolovat celníci, pracovníci ministerstva životní prostředí, úředníci z českolipské radnice, z krajského úřadu nebo pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP).


V Sosnové zůstalo z původních 6500 tun odpadů asi 2800 tun plastů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí. "Na vrácení odpadů do Německa se dohodlo ministerstvo životního prostředí se spolkovými zeměmi, odkud odpady pocházejí. Stejné německé firmy, které odpady do Sosnové přepravily, je zase odvezou zpátky. Likvidace odpadů ze Sosnové potrvá přibližně tři měsíce," uvedla Danuše Hráská z ČIŽP.


Odpady se vrátí například do spolkové země Sasko-Anhaltsko, odkud se jich v Sosnové objevilo přes 1000 tun. Do Sosnové expedovaly nedovoleně odpady také firmy z Bavorska. Čeští odborníci později prokázali německý původ u více než 2400 tun odpadů.


Odpady přijala v Sosnové česká podnikatelka Dana Hálová a později bránila v manipulaci s nimi. Ministerstvo se obrátilo na Okresní soud v Děčíně, aby Hálové nařídil, ať přestane blokovat odstranění odpadů. Soud proti podnikatelce nařídil exekuci a v odvážení odpadů nyní už nic nebrání.


ČIŽP přikázala Hálové před více než dvěma lety, aby německé odpady zlikvidovala ze Sosnové do konce dubna 2006. Kvůli překročení stanovené lhůty dostala podnikatelka od inspekce pokutu 750.000 korun. Všechny odpady ze Sosnové nezmizely, protože se nejdříve porouchala technika, najatá Hálovou na jejich odvážení. Podnikatelce ovšem také došly peníze na platby za jejich zneškodnění nebo za další zpracování. Za skladování odpadů dovezených tajně z Německa Hálová obdržela první pokutu 300.000 korun přibližně před dvěma lety. Odpady stále vadí hlavně lidem v nejbližším okolí bývalého zemědělského podniku.


Předloni v květnu nechala spolková země Sasko-Anhaltsko odvézt na své náklady zpátky přes hranici 750 tun odpadů ze skládky v Libčevsi na Lounsku. Šlo asi o polovinu odpadů, které v Libčevsi zbyly po třech požárech. Na likvidaci druhé poloviny odpadů věnovalo české ministerstvo financí 1,9 milionu korun. V areálu bývalého kravína v Libčevsi bylo původně asi 4000 tun nelegálně dovezených odpadů.