Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Odemkněte Evropu – www.unlockeu.com

Archiv

Z tohoto důvodu vznikla před několika dny občanská iniciativa Odemkněte Evropu – Unlock Europe (http://www.unlockeu.com), kterou již svým podpisem podpořilo bezmála 500 lidí z celé Evropy, a to bez jakékoliv medializace. Internetovou petici podepsalo také několik poslanců Evropského parlamentu, někteří poslanci a senátoři z členských států EU a také čeští umělci jako herec Jan Kraus, zpěvák Michal Prokop nebo zpěvák Jiří Dědeček.


„Peticí Unlock Europe apelujeme na politiky, aby otevřeli Evropskou unii pro všechny. Jde nám o to, aby lidé z nových zemí nebyli druhořadými občany Unie. Naše petice dokazuje, že obyčejným lidem i politikům se přístup starých zemí EU přinejmenším nezamlouvá,“ říká jeden z organizátorů petice Ondřej Juřík, student Westminsterské univerzity v Londýně.

„Více než polovina signatářů petice využila také možnost kontaktovat poslance Evropského parlamentu nebo Evropskou komisi. Ze statistik návštěvnosti také víme, že petici sledují jak v Evropských institucích, tak v národních parlamentech,“ dodává Juřík.

Kromě podpory v nových zemí jde organizátorům petice o to rozproudit dialog, získat podporu ve starých zemích EU a především zabránit tomu, aby řada zemí uzavřela své pracovní trhy bezdůvodně, tak jak se to stalo před dvěma lety.

Svůj názor můžete vyjádřit na http://cz.unlockeu.com/index.php