Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Obyvatelé Nového Boru bojují za záchranu stoletého stromořadí

Archiv

Proti kácení stromů podél komunikací se nedávno postavil i ministr životního prostředí Martin Bursík.


Důvodem kácení je rozšíření vozovky, která dnes nemá parametry silnice. Komunikace je široká pouze 4,5 metru a chybí na ní i přechody pro chodce. Komise pro rozvoj města chce proto nechat na jedné straně všechny stromy vykácet. Radnice současně počítá s úpravou křižovatky v dolní části sídliště, které má za oběť padnout dalších sedm stromů po levé straně cesty k lesnímu hřbitovu.


"Podle dendrologické studie u většiny stromů dochází k vyhnívání pahýlů po řezech a k vyhnívání kmenů, to může způsobit rozlamování kmenů a vývraty," řekl deníku vedoucí odboru rozvoje Lukáš Hrádek.


Ze studie ale podle deníku také vyplývá, že je možné zajistit další přežití stromů pravidelným prořezem a údržbou. Odpůrci kácení navrhují, aby byla na ulici omezena rychlost a instalovány zpomalovací pruhy, jako to udělali například v Jablonném v Podještědí.


"Myslím si, že lipová alej, ze které některé stromy jsou sto let staré, by měla být pýchou a chloubou města," řekla deníku jedna z iniciátorek petice, Ivana Jeřábková.


Je přesvědčena o tom, že kácení je čistě účelové, protože údržba stromů by pro město byla drahá a obtížná.


"Obávám se, že nakonec přijdeme o celou alej," dodala.