Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Občané, kteří pečují o své blízké, si polepší

Archiv

„Úprava sleduje zlepšení podmínek pro občany pečující o své blízké. Zvýší se tak částka příspěvku a také hranice příjmu ze souběžně vykonávané výdělečné činnosti. Dále jsou nově také odstraněny některé omezující podmínky pro přiznání příspěvku,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Česká Lípa Ing. Blanka Fidrantová.


Nová právní úprava například umožňuje pobírání příspěvku poživatelům vdovského či vdoveckého důchodu, dále souběh příspěvku při péči o blízkou osobu a rodičovského příspěvku. Totéž platí, pokud se pečuje o zdravotně postižené dítě a jestliže další dítě splňuje podmínky pro pobírání rodičovského příspěvku nebo v případě souběhu příspěvku při péči o blízkou osobu a rodičovského příspěvku či pokud se pečuje o dospělého jedince. V neposlední řadě je zvýšena také hranice možnosti výdělku pečujících osob na částku 5.900,- Kč čistého měsíčně. Zvýšení výše příspěvku je významné i pro poživatele starobních či invalidních důchodů, neboť jim může vzniknout nárok na tento příspěvek ve výši rozdílu mezi důchodem a stanovenou výší příspěvku.


„Zvýšení částek vyplácených dávek bude provedeno správním orgánem bez žádosti,“ dodává Ing. Fidrantová.


„Ostatním dotčeným občanům doporučujeme kontaktovat Městský úřad Česká Lípa, odbor sociálních věcí a zdravotnictví.“


Kontaktní osobou je paní Horáková, telefonní číslo 487 885 502 nebo paní Rusínková, telefonní číslo 487 885 500, pracoviště Děčínská 389, přízemí zadní budovy okresního soudu.