Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

O nové volby je ve Volfarticích větší zájem než byl o ty řádné

Archiv

 Podle zapisovatelky volební komise do 16:00 odvolilo 253 obyvatel obce, což je více než polovina všech zapsaných voličů. Před dvěma lety byla přitom účast podstatně nižší, k volbám tehdy přišlo za oba dny voleb jen 158 lidí, což byla necelá třetina voličů.


Nové volby musel ministr vnitra ve Vofarticích nařídit poté, co v březnu rezignovali kvůli neshodám tři ze sedmi členů zastupitelstva. Vedení obce se tak dostalo pod zákonnou hranici připouštějící minimálně pětičlenné zastupitelstvo. Pro obyvatele mohou být nové volby přínosem. Zatímco v řádných volbách neměli na výběr, protože v obci se podařilo sestavit jen jedinou kandidátku, nyní se o přízeň voličů ucházejí hned dvě. Sedmičlennou kandidátku Za lepší budoucnost Volfartic vede starostka Květoslava Loňková, která v čele obce stála deset let. Proti ní stojí devítičlenná kandidátka Společně pro Volfartice - SNK složená z mladých.


Účast ve volbách naznačuje, že lidé v malé obci touží po změně. Hlavně mladí lidé jsou přesvědčeni o tom, že obec potřebuje nové mladší vedení. "Nechci starostku nějak pomlouvat, vedla obec léta, snažila se ji hlavně nezadlužit, společenský život ale skomírá," řekla mladá žena, která se do obce přistěhovala s rodinou. Mladých v obci v posledních letech přibylo, leží totiž jen deset kilometrů od České Lípy, přesto nabízí levnější pozemky i nemovitosti než jiné obce v okolí okresního města.


V čele obce se 620 obyvateli pracovali už druhé volební období prakticky stejní lidé. Jejich spolupráce ale začala před rokem skřípat. Množily neshody, které v březnu vyvrcholily odchodem některých jeho členů. Zastupitelstvo bylo jen sedmičlenné a stejně početná byla i jediná kandidátka Za lepší budoucnost Volfartic do obecních voleb v roce 2006. Nebyli proto náhradníci, kteří by zastupitelstvo doplnili.


Volfartice nejsou jedinou obcí, kde dnes volí nové zastupitelstvo. Hlasují také obyvatelé v Horčápsku a Těchařovicích na Příbramsku a v Bukovce na Pardubicku. Stejně jako na Českolipsku i v dalších obcích byly důvodem pro nové volby neshody mezi zastupiteli a jejich odchod, které snížily počet členů pod zákonnou hranici. Volební místnosti budou otevřeny do 22:00. Výsledky hlasování budou poté zveřejněny na www.volby.cz.