Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nový Oldřichov křížem krážem

Archiv

Skoro se nechce věřit, že na přelomu minulých století se jednalo o vyhledávané výletní místo, nad nímž stála jedna z nejhezčích dřevěných rozhleden v okolí. Dnes už na Bažantnici po zmíněné stavbě nenajdeme ani třísku. Východní vrchol se nazýval Na vyhlídce (Němci mu říkali Scheibenwarte) a právě zde od roku 1903 rozhledna stála. Nebylo to její první místo, před tím byla představena na Průmyslové a živnostenské výstavě v Děčíně. Na vrcholu nad Novým Oldřichovem vydržela necelých deset let, poté spadla při vichřici a nikdy už nebyla obnovena.





Přes Nový Oldřichov rovněž vedla soukromá železniční trať, kterou z velké části zaplatil oldřichovský továrník Clemens Rasch. Ani ta však neměla úplně štěstí. Údajně hned při první jízdě vykolejil vlak, když se na kraji Oldřichova sesul násep. Třeba se dočkáme a cyklostezka Varhany se dostaví až do těchto míst.




Přehlédnout bychom neměli ani kostel sv. Kříže, v němž se například uskutečnil jeden z koncertů festivalu Lípa Musica. Zde jsou fotografie interiéru.




Už před lety jsem nás zval do hasičského muzea - tip naleznete zde.






Malé video: