Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nový Bor oslavoval povýšení na město v brazilském duchu

Archiv

V 90. letech minulého století obnovilo město tradici poutí a letos se vrátilo poprvé po zhruba padesátileté přestávce k tradici masopustu, řekla dnes Ilona Rejholcová z městského úřadu.


"Připomínáme si společné kořeny s Brazilci, kteří v tomto období slaví karneval," dodala s tím, že rej masek sledoval i brazilský velvyslanec Affonso Emílio de Alencastro Massot a manželkou.


Idea obnovení masopustu i Česko-brazilské dny ho potěšily a přislíbil sklářskému městu podporu při budování obchodních kontaktů. V novoborském městském kině také otevřel výstavu brazilského výtvarníka Ricarda Hoineffa.


"Myšlenka sbližovat národy prostřednictvím karnevalu je velmi významná," podotkl velvyslanec.


Součástí obnoveného novoborského masopustu byl asi hodinový průvod masek, ale i typické zabijačkové hody, na kterých se pekl stošedesátikilogramový vůl, podávala se i brazilská specialita feijoada z fazolí, ostrých klobás, hovězího, uzeného a vepřového masa. Ulicemi zněla brazilská hudba a lidé se bez rozpaků pohupovali v rytmu samby. Podle starosty Radka Nastiče měli možnost prostřednictvím všech smyslů poznat Brazílii.


"Zájem byl větší než o Sklářské slavnosti, které byly dosud vždy největší událostí ve městě," poznamenala Rejholcová s tím, že veselice přilákala téměř 3000 lidí z devítitisícového města.


V Brazílii existuje několik českých spolků, které se stále hlásí k české kultuře. Před nedávnem uzavřel Jablonec nad Nisou dohodu o přátelství s jihobrazilským městem Nova Petrópolis, kde také žijí krajané. Od nových kontaktů si slibuje výměnu kulturních programů, rozvoj turistiky a obchodní spolupráce.