Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Nový Bor má po roce nového starostu

Archiv

Na adresu starostky přitom nepadla jediná výtka či kritika, její odvolání bylo čistě politickým rozhodnutím. Místostarostou pak zastupitelé zvolili Stanislava Valdmana z ČSSD.


Změnou vedení vyvrcholily koaliční spory v novoborském zastupitelstvu, které odstartovalo loňské zatčení starosty Radka Nastiče (ODS). Byl vyšetřován kvůli převzetí úplatku v souvislosti s prodejem nemovitosti z městského majetku. Koalice ODS, SNK ED Nový Nový Bor a Unie pro sport a zdraví, která od voleb stála v čele radnice, se pak postupně rozpadla. Zhruba před týdnem vytvořila ODS koalici novou, společně s Unií pro sport a zdraví se spojila s ČSSD, a má tak v zastupitelstvu 13 mandátů z 21.


"Zastupitelstvo bylo už rok nestabilní a neschopné řešit zásadní věci," vysvětlil změny Mareš. Nové vedení si podle něho stanovilo 21 priorit, které chce do konce volebního období realizovat. Na více než 80 procentech z nich už ale intenzivně pracovala předchozí koalice.


Nový Bor je pátým největším městem v Libereckém kraji. V komunálních volbách v roce 2006 tam s převahou zvítězila ODS, která v jednadvacetičlenném zastupitelstvu získala osm mandátů. Druhou nejsilnější stranou byla ČSSD se čtyřmi křesly, tři mandáty získala SNK ED Nový Nový Bor, dva Strana pro otevřenou společnost a po jednom mandátu mají komunisté, Unie pro sport a zdraví, US-DEU a Strana zelených. V povolební koalici se spojili občanští demokraté s SNK ED a Unií pro sport. Dohromady měli 12 mandátů. Starostou byl tehdy Radek Nastič, místostarosty Stanislava Silná a Jindřich Mareš.


Koaliční spolupráce dostala znatelné trhliny loni v březnu, kdy byl Nastič zatčen. Dvaatřicetiletého politika dopadla policie přímo při převzetí úplatku 150.000 korun. Soud mu letos v dubnu vyměřil roční trest vězení za korupci a zneužití pravomoci veřejného činitele a navíc mu vyměřil pokutu 150.000 korun. Pokud nezaplatí, prodlouží si trest o dalších deset měsíců vězení. Nastič se proti rozhodnutí soudu na místě odvolal a zdůraznil, že se cítí nevinen.


Počátkem května přesto rezignoval na funkci městského zastupitele v Novém Boru a také na místo v zastupitelstvu Libereckého kraje. "Nechci, aby moje kauza ubližovala lidem, kteří budou kandidovat v krajských i senátorských volbách," zdůvodnil tehdy svůj odchod z veřejných funkcí. V novoborském zastupitelstvu ho vystřídal stranický kolega Michal Vlasák. V čele města už ale Nastič v době rezignace nestál, zastupitelstvo ho z funkce starosty odvolalo loni v březnu, pár týdnů po zatčení.