Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Novoborský Crystalex má nového ředitele

Archiv

ČTK o tom dnes informoval mluvčí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) Karel Samec.


Tato změna není podle Samce jedinou. Od září je výkonným ředitelem celé skupiny BCT Vlastimil Bažant, od poloviny října pak do čela Skláren Kavalier nastoupil Radovan Musil.


Crystalex je se svými 1900 pracovníky největším podnikem sklářské skupiny BCT, která je od září v insolvenčním řízení. Zatímco ve Světlé se ale výroba skla zastavila a tamní podnik je v úpadku, v Novém Boru se stále vyrábí. Podnik před věřiteli a úpadkem chrání do konce roku moratorium, které dává firmě čas najít řešení svízelné situace, do níž se dostala kvůli nedostatku provozního kapitálu.


Fait je absolventem Sklářské umělecko-průmyslové školy v Železném Brodě. V roce 1986 nastoupil do koncernu Skláren Bohemia v Poděbradech, kde působil v úseku technické přípravy výroby. Od roku 1990 pak pracoval ve Skle Bohemia ve Světlé. V roce 2002 se stal ředitelem marketingu celé skupiny BCT. Od roku 2004 soukromě podnikal ve sklářství, ale počátkem letošního roku se do Světlé vrátil jako ředitel.


Crystalex má výrobu nejen v Novém Boru, ale také ve Vrbně pod Pradědem, Karolince a Hostomicích. V loňském roce firma uskutečnila zakázky za 1,72 miliardy korun, což představovalo zhruba desetiprocentní nárůst. Více než 85 procent produkce míří do zahraničí. Hospodaření loni vykázalo provozní zisk 33 milionů korun, celkově ale podnik skončil 11milionovu ztrátou. Důvodem byla podle Samce především investice 56 milionů korun do modernizace provozu a nového výrobního programu.