Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Niedamirów

Archiv

Niedamirów leží na severních svazích Krkonoš. Pokud se rozhodnete tam jet autem, pak je asi nejlepší vyrazit z Čech přechodem v Horní Malé Úpě a pokračovat dále do Miszkowic a Opawy. Autem z Lípy je to tak tři hodiny. Pěšky se dají využít rovněž přechody ze Žacléře nebo z Dolních Albeřic.
Zatímco na české straně se turistický ruch orientoval především na lyžaře, zde je božský klid. I cenově jsme úplně někde jinde. Já v současnosti přespávám v nově zrekonstruovaném rodinném penzionu, v němž si účtují 22 zlotých na noc (kontakt je pod článekm). Třešničkou na dortu je královská snídaně (opečená slaninka, vajíčka na dvojí způsob, čtyři druhy sýrů, dva druhy salámů, domácí zavařenina z třešní či jahod, něco sladkého na závěr) za 10 zlotých. Pracoval chodíme do domu Tří kultur Paráda, který patří Beatce a Grzegorzovi. Ve vsi je i několik dalších možností ubytování.
Okolí láká především k pěším túrám. Na hřeben je to ani ne hodinka. Jít se dá například na Rýchory či na Sněžku. V okolí vznikla naučná stezka. Ve tři dny napadlém sněhu nebyla jediná stopa. Ideální pro romantické tuláky. Trochu problémem je restaurace, tu zde nenajdete (ale chystá se, bohužel ve stylu western). Jen sklep, v němž se dají nakoupit základní potraviny a další potřebnosti. Pokud jste ale autem, není to daleko do Kamiennej Gory, Kowarů či Karpacze. Zde najdeme  další turistické cíle, například malé Polsko či řadu šlechtických sídel.
No, nejsem cestovka. Jen nabízím. Pro mě je zdejší kraj nedalekou alternativou k zamilovanému Balkánu. Přidávám pár fotografií z různých ročních období.



Podzim



Cesta na Sněžku



Tudy zdrhal Komenský



Rýchory na dohled



Paráda



Sestup od české hranice



Podobné zbytky domů jsou i v lesích ... Sudety



Na procházce za domem



První sníh


Pokud byste se nechali nalákat, tak zde je kontakt na penzion, ve kterém bydlím. www.atram.spanie.pl, tel: +48 691 437 419, ceny: 20 - 25 zl. podle vybavení pokoje.