Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nezaměstnanost v kraji klesla v únoru na 7,1 procent

Archiv

K poklesu nezaměstnanosti přispěla hlavně mírná zima a také růst české ekonomiky, řekl dnes ČTK krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.


Na konci ledna evidovaly úřady práce v kraji 16.418 dosažitelných uchazečů a míra nezaměstnanosti činila 7,3 procenta. "Teplé počasí předčasně ukončilo zimní sezonní útlum, výrazně proto už v únoru poklesl počet nezaměstnaných zejména ve stavebních profesích," řekl Dvořák. Svůj vliv má podle něho i pokračující růst české ekonomiky, řada firem zvyšuje výrobu a nabírá další zaměstnance. Nové lidi potřebuje například liberecké Denso Manufacturing, českolipský Bombardier nebo turnovský Kamax. V kraji je podle Dvořáka široká nabídka volných míst, firmy jich nabízejí 3611, na každé tak připadá 4,8 uchazeče.


Celkem bylo na konci února v kraji bez práce 17.323 lidí, což bylo o 388 méně než v lednu. Tento počet ale zahrnuje i ty nezaměstnané, kteří nemohou hned nastoupit do práce, jako jsou lidé v pracovní neschopnosti či ošetřující člena rodiny, ženy na mateřské nebo lidé ve vazbě a odsouzení. Nezaměstnanost v únoru klesala ve všech okresech kraje, nejvýrazněji ale na Semilsku. Tamní míra nezaměstnanosti se snížila o čtyři desetiny procentního bodu na 6,6 procenta. Úřady na konci měsíce evidovaly 2413 uchazečů o práci, což bylo o 144 méně než v lednu. Tříprocentní pokles nezaměstnanosti zaznamenal úřady na Liberecku. V regionu hledalo na konci měsíce práci 6632 lidí, tedy o 234 méně než v lednu. Míra nezaměstnanosti klesla na 7,3 procenta.


Nejvyšší nezaměstnanost je na Českolipsku, kde na konci února evidovaly úřady 4171 nezaměstnaných. Počet uchazečů o práci se ve srovnání s lednem snížil o 78 lidí, což představuje pokles nezaměstnanosti o pouhou desetinu procentního bodu na 7,8 procenta. Stejný pokles zaznamenaly úřady také na Jablonecku, které je ale s šestiprocentní nezaměstnaností na opačné straně žebříčku. Na Jablonecku bylo na konci února bez práce 2709 lidí, což bylo o 37 méně než v lednu.