Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Německý výrobce plastů ještě letos v Novém Boru zaměstná dvacet lidí

Archiv

Mateřská společnost investovala do vybudování prvního závodu na českém území zhruba 30 milionů korun. ČTK o tom dnes informoval ředitel české společnosti Jan Švadlenka.


Výroba by podle něj měla do konce roku zaměstnat zhruba 20 lidí. Dvanáctitisícové město Nový Bor bylo v minulosti spjato hlavně s výrobou skla, proto radnice příchod investora z jiného oboru vítá. "Nový Bor by neměl být závislý jen na jednom odvětví, které navíc ohrožuje levná konkurence z východu, a hrozí, že přibude nezaměstnaných," řekl dnes novoborský starosta Radek Nastič.


Město podle něj nemá vlastní průmyslovou zónu ani pozemky na ni, ty jsou totiž v soukromých rukou.


"Snažíme se sloužit investorům jako prostředník mezi nimi a majiteli pozemků," vysvětlil.


V souvislosti s plánovanou výstavbou závodu SAND Profile koupila radnice pozemek o rozloze zhruba 2,4 hektaru.


"Na polovině postavila firma výrobní halu, na další část má tříletou opci pro případ, že bude chtít výrobu rozšířit," vysvětlil Nastič.


V současné době město jedná i s dalším investorem, který má zájem o čtyřhektarový pozemek. Také tato firma vyrábí součásti pro automobily, nic přesnějšího ale zatím starosta sdělit nemohl. Podle Marie Píškové z Úřadu práce v České Lípě by investoři neměli mít problémy při hledání pracovníků, nezaměstnanost na Novoborsku se totiž pohybuje kolem devíti procent. Poptávka po pracovnících ale v posledních měsících v celém okrese roste.


"Firmy přijímají desítky nových lidí," řekla  Píšková.


Podle Švadlenky není problém získat pracovníky bez kvalifikace, kterých je na trhu práce dost. Složitější je najít kvalifikovanou obsluhu strojů.