Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nejzadluženější města v Libereckém kraji se zbavila závazků

Archiv

Čtyřicetitisícové město hospodaří s vyrovnaným rozpočtem, a na svých účtech má dokonce připraveno několik desítek milionů korun na investiční akce. ČTK to řekla mluvčí tamní radnice Kateřina Amrichová.


Česká Lípa si díky svému stabilnímu a vyrovnanému hospodaření drží jedno z nejvyšších ratingových hodnocení v zemi. V budoucnu se ale může situace změnit. Město totiž připravuje výstavbu velkého sportoviště s akvacentrem a hokejovou halou. Areál za 234 milionů korun by měl být hotov na konci příštího roku.


"Stavba je na klíč, takže platit ji budeme až po dokončení, na účtech na ni máme k dispozici 53 milionů korun a zbytek chceme získat ze státního rozpočtu nebo evropských fondů," řekla Amrichová.


Pokud město neuspěje, bude se ale zřejmě muset zadlužit. Dluhy stotisícového krajského města vzrostly od roku 2002 zhruba o 70 procent. Podle informací z magistrátu dosáhl dluh Liberce na každého z jeho téměř 100.000 obyvatel na začátku letošního roku bezmála 5000 korun. Ještě v roce 2002 byl o zhruba 2000 korun nižší. Skutečné závazky města jsou ale téměř čtyřnásobné. Některé investice totiž radnice financuje například prostřednictvím dodavatelských úvěrů, a tak se v oficiální statistice neobjevují. Nejvíce se Liberec zadlužil v souvislosti s výstavbou Tipsport arény a modernizací tramvajové trati. Město, které ročně hospodaří se zhruba dvoumiliardovým rozpočtem, bude své dluhy splácet nejméně deset let. Liberec ale zdaleka není jediným městem v regionu, které se zadlužuje.


Například Turnov na Semilsku potřebuje šedesátimilionovou půjčku na investiční akce, z nichž největší je výstavba kulturního centra Střelnice. Radnice na ni letos v rozpočtu vyčlenila 40 milionů, celkově stavba přijde na zhruba 126 milionů korun. Asi čtvrt miliardy si loni půjčil také Jablonec nad Nisou. Peníze potřeboval na přestavbu výstaviště a rozsáhlé rekonstrukce v centru města. Od unie a státu na ně sice město získalo dotaci kolem 200 milionů korun, přesto se radnice musela zadlužit. Nejprve musela totiž akce financovat sama, a teprve pak jejich část evropské fondy proplatí.


Nejzadluženějšími městy v kraji byly ještě donedávna Rokytnice nad Jizerou na Semilsku a Smržovka na Jablonecku, o něco lépe na tom byl Harrachov. Města se zadlužila na počátku 90. let kvůli rozvojovým projektům, které většinou zkrachovaly. Původně stomilionový úvěr Rokytnice nakonec kvůli úrokům a penále přesáhl 400 milionů korun. Přestože stát velkou část dluhu městu prominul, muselo prodat většinu svého majetku. Podobně dopadla i Smržovka, která ještě loni na podzim dlužila České konsolidační agentuře kolem 135 milionů korun. I ona přišla o podstatnou část městského majetku.


O něco lépe dopadl Harrachov, který dokázal svůj 75milionový úvěr letos splatit i bez pomoci státu. Na seznamu nejzadluženějších obcí v figurovaly ještě před rokem také například Poniklá na Semilsku nebo Jindřichovice pod Smrkem, které podle výpočtu ministerstva vynakládaly na splácení svých dluhů přes 30 procent rozpočtů. Jejich závazky se přitom s těmi v Rokytnici či Smržovce nedaly vůbec srovnávat. Podkrkonošská obec Poniklá se zadlužila na konci 90. let, když se rozhodla vybudovat čistírnu odpadních vod a kanalizaci. Aby své dluhy splatila, prodala i obecní byty. Jindřichovice zase splácejí úvěr na výstavbu větrných elektráren. Díky příjmům z nich ale obec se splácením nemá problémy a zbývá jí i na další rozvoj.