Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Nejlepší pedagogové ocenění u příležitosti Dne učitelů

Archiv

Návrhy k ocenění pedagogů jsou směřovány do tří kategorií - výrazná pedagogická osobnost předcházejícího roku, dlouholetá a mimořádná pedagogická, výchovná nebo odborná činnost ve školách v druhé kategorii a přínos pro naplňování dlouhodobé koncepce rozvoje školství Libereckého kraje ve třetí kategorii.


V první kategorii byli oceněni:


Pan magistr Jan Goll, učitel dějepisu v Gymnáziu F.X. Šaldy v Liberci. Zabývá problematikou československé emigrace po roce 1948, je vedoucím projektu "Neviditelné oběti komunismu v zemi Javorů". Společně se studenty uskutečnil v letech 2004 až 2006 v Kanadě průzkum mezi českými emigranty z období po roce 1948. Výsledkem výzkumu byly sborník studentských odborných prací a výstava „Neviditelné oběti komunismu“.


Paní magistra Ilona Hurčíková, učitelka základní školy Šluknovská v České Lípě. Prošla studiem činnostního učení a stala se garantem tohoto typu učení na 1. stupni. Pracuje se začínajícími učitelkami, v její třídě se konají ukázkové hodiny pro žáky i rodiče.


Paní magistra Petra Kašparová, zástupkyně ředitelky Euroškoly v České Lípě. Zavádí progresivní pedagogické metody, zasadila o zavedení systému řízení jakosti ISO 901 2000. Stojí za mezinárodní spoluprací školy v rámci projektu COMENIUS a LEONARDO.


Slečna magistra Karla Kischlägerová, ředitelka venkovské malotřídní školy v Jindřichovicích pod Smrkem. Provedla zásadní změny v pojetí vzdělávání a postavení školy na malé obci. Připravuje projekty spojené s alternativním vzděláváním a přeshraniční spoluprací se školami v Polsku a Německu.


Paní magistra Jaromíra Zajícová, ředitelka malotřídní základní a mateřské školy v Slané. Zaměřuje se na vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v menším kolektivu. Jako zastupitelka se zasadila o modernizaci budov školy a vybudování sportoviště v obci. Škola se pod jejím vedením stala neodmyslitelnou součástí života obce.


II. kategorie - Ocenění za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost


Paní učitelka Olga Brabencová, bývalá ředitelka základní a mateřské školy ve Všeni na Turnovsku. Příklad učitele nadšence a vesnického buditele hlásícího se k odkazu Komenského. Vedle zájmu o dobrou výuku a výchovu žáků se stejně věnovala aktivitám po vyučování a ve volném čase žáků. Podporovala všechny dobré lidové tradice venkova.


Paní učitelka Blanka Brejchová, zástupkyně ředitelky mateřské škole v Doksech. Vedle příkladné práce s dětmi předškolního věku se zaměřovala na práci s talentovanými dětmi v oblasti hudební a výtvarné. Vedla pěvecký sbor „Sluníčko“, který vystupoval na okresních i krajských přehlídkách dětských pěveckých sborů.


Paní magistra Danuše Čemusová, ředitelka základní a mateřské školy v Habarticích u Frýdlantu. Na vesnických malotřídních školách působí již 31 let. Její škola se prezentuje v médiích, využívá fondy ke zdokonalování vybavenosti školy, zapojuje se do vyhlašovaných soutěží a spolupracuje se partnerem v polském Zawidówě.


Pan doktor pedagogiky Vladimír Hergesell, ředitel soukromé školy v Liberci. V letech 1984 - 1992 byl ředitelem SOU Na Svahu v Liberci, které svým manažerským a metodickým působením dovedl do současné podoby. V roce 1991 zřídil Soukromou hotelovou školu v oboru gastronomie, hotelnictví a služeb. V současnosti je iniciátorem a grantem vzniku první neuniverzitní vysoké školy v Liberci. Pan Hergesell je členem Výboru pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost a sport zastupitelstva Libereckého kraje.


Paní magistra Jana Hlináková, učitelka základní školy dr. M. Tyrše v České Lípě. Vyučující českého jazyka a výtvarné výchovy – za padesát let působení ve školství předala celým generacím rozsáhlé znalosti, lásku a úctu k mateřštině a schopnost orientovat se ve výtvarném umění.


Paní učitelka Marcela Hrušková, ředitelka mateřské školy Pražská v Doksech. V mateřských školách na Českolipsku pracuje již 40 let. Zaměřila na vypracování koncepce na spolupráci MŠ s rodiči dětí a jejím zavedení do praxe a díky přeshraniční spolupráci s německými partnery i na výuku cizího jazyka.


Paní magistra Miluše Hřebecká, ředitelka základní, dříve zvláštní školy v Doksech. Ve speciálním školství působí již 49 let. Zaměřovala se na uplatňování inovativních metod a postupů při práci s žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Působila jako školní inspektorka a metodička speciální pedagogiky.


Pan doktor Bořivoj Jodas, zástupce ředitele v základní škole s rozšířenou výukou jazyků Husova v Liberci, současně působí jako vysokoškolský učitel pedagogické fakulty TUL v oboru didaktika chemie a jako celostátní metodik předmětu chemie. Podílel se na rozpracování rámcového vzdělávacího programu obsahu předmětu chemie. Má bohatou publikační činnost, je autorem akreditované učebnice MŠMT pro žáky základních škol a metodiky pro učitele.


Paní magistra Eva Pugnerová, zástupkyní ředitelky Integrované střední školy v Turnově. Ve středním odborném školství, v učňovských školách a středních odborných učilištích působí 35 let. Výrazně přispěla k vybudování materiálně - technického zázemí této školy. Působila jako metodička odborného výcviku.


Pan magistr Rudolf Rozmahel. Vedle dlouholeté pedagogické činnosti se jako vyučující tělesné výchovy celoživotně věnoval atletice, a to na nejrůznějších úrovních a v různých funkcích - předseda oddílu atletiky, trenér, metodik, organizátor krajských soutěží a rozhodčí.


 Mgr. Miroslav Šír, učitel a bývalý ředitel základní školy v Tanvaldu, ve školství a na Tanvaldsku působí již od roku 1957, tedy 50 let. Svoji pedagogickou činnost zaměřil především na sport a s tím souvisí i jeho volnočasové aktivity – organizace dětských letních táborů. Patnáct let se věnoval dopravní výchově dětí – vyučoval patnáctileté žáky řízení malého motocyklu, organizoval školní a okresní kola dopravních soutěží.


Pan Jiří Veverka, ředitel Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou. Hudebník, skladatel a vedoucí big bandu školy. Za jeho ředitelského působení, tj. od roku 1992, se mu díky jeho lidským a odborným kvalitám podařilo vzájemně propojit jednotlivé obory školy a orientovat školu na souborovou a orchestrální činnost.


III. kategorie – Významný přínos pro naplňování dlouhodobé koncepce rozvoje regionálního školství Libereckého kraje


Pan magistr Karel Bárta, ředitel Libereckého inspektorátu České školní inspekce. Ve školství působí 32 let, jako ředitele školy jej máme spojeného s pilotním ověřováním školních vzděláváních programů a vedením Asociace základního školství České republiky. Je lektorem dalšího vzdělávaní učitelů. Publikuje v odborném tisku a je občasným hostem ve veřejných sdělovacích prostředcích.


Pan magistr a bakalář Jiří Dvořák, ředitel základní školy Lesní v Liberci. Podílel se na tvorbě rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání a jeho pilotním ověřování. Tomu předcházela metodická činnost, externí spolupráce s Výzkumným ústavem pedagogickým, podíl na tvorbě programu „Zdravá škola“ v České republice. Je autorem učebnice zeměpisu pro 7. ročník, přispívá do odborných pedagogických časopisů a je lektorem v dalším vzdělávání pedagogických pracovníků.


Paní Gabriela Niesigová, cvičitelka odboru Sport pro všechny při TJ Lokomotiva Liberec a krajskou vedoucí odboru Cvičení a pobyt v přírodě. České asociace Sport pro všechny. 40 let se ve svém volnu věnuje sportujícím dětem. Po celou tu dobu pořádá pro děti letní a zimní prázdninové tábory.


Pan magistr Jiří Vorlíček. V základních školách na Jablonecku a Tanvaldsku působí od roku 1964. Od roku 1991 je spjat s Českou školní inspekcí, nejprve jako školní inspektor a od roku 1995 jako vrchní školní inspektor, později ředitel Libereckého inspektorátu. Podílel se budování tohoto školského kontrolního orgánu - po stránce organizační, legislativní i obsahové. Především však přispěl svým odborným, zásadovým, ale i lidským postojem k vytváření dobrých a vysoce korektních vztahů mezi inspekcí a školami.


Pro všechny hosty, jak rodinné příslušníky, zástupce škol a obcí, tak domácí členy zastupitelstva byl ve velkém multifunkčním sálu Krajského úřadu připraven kulturní program a následně i neformální společenské setkání. Kulturní vystoupení jsou každoročně pojata v odlišném duchu, po loňském komponovaném pásmu byl v letošním roce pozván čtyřicetičlenný dětský sbor Jizerka ze Semil, který vede již od roku 1965 paní magistra Alena Brádlová a který působí pod hlavičkou Základní umělecké školy v Semilech. Soubor je známý především od svého triumfu na 2006 na Mezinárodní vokální a instrumentální festival v Shizuoce v Japonsku, kde získal certifikát pro nejúspěšnějšího účastníka. Děti ze svého repertoáru předvedly jak klasické lidové písně z Moravy a Lašska, tak známé Ježkovy jazzové skladby.