Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Návštěvnost památek zůstává na stejné úrovni, výjimkou je Bezděz

Archiv

Na Státním zámku Sychrov, který patří v kraji k nejnavštěvovanějším, jsou letos se sezonou spokojeni, i když jaro bylo slabší a ubylo i školních výletů.


"Do dnešního dne prošlo zámkem 75.000 lidí, což je na úrovni loňského roku, odhadujeme proto, že do konce roku bude návštěvnost také srovnatelná kolem 110.000 lidí," řekl kastelán Miloš Kadlec.


Přibývá podle něj hlavně cizinců.


"Ještě před pěti lety tvořili sotva 18 procent návštěvníků a letos jich je téměř 30 procent," řekl Kadlec.


Zájem o zámek zvyšuje podle něj také řada doprovodných akcí, na které přichází kolem 40.000 až 50.000 lidí. Na letošní sezonu si nestěžují ani na Státním hradě a zámku Frýdlant.


"Návštěvnost je dobrá, bude na úrovni loňského roku, kdy zámkem prošlo kolem 54.000 lidí," řekla kastelánka Jana Pavlíková.


Dodala, že Frýdlant velké akce nepořádá, spíše koncerty, které zpestřují prohlídky. Poměrně hodně ale zámek láká cizince.


"Jsme blízko hranic, a tak cizinci tvoří 40 procent návštěvníků, většinou jsou to Poláci, Němci a Holanďané," dodala.


Spokojeni jsou také na hradu Valdštejn u Turnova, kde předpokládají, že ho letos navštíví 75.000 lidí.


"Pořádáme hodně doprovodných akcí a lidé si zvykli sem chodit, protože tu vždy najdou něco nového," řekla kastelánka Andrea Koucká.


Valdštejn prošel v posledních letech nákladnou rekonstrukcí a podle Koucké budou práce ještě pokračovat.


"S množstvím návštěvníků jsme spokojeni, kapacita hradu je prakticky plně využita," dodala.


Horší sezonu budou mít letos na hradech Trosky a Bezděz. Na Troskách odhadují, že návštěvníků bude zhruba o pět procent méně než loni, kdy dominantou Českého ráje prošlo přes 100.000 lidí. Také na Bezděz chodí letos podle kastelána Jana Juričky méně turistů.


 "I u nás je poznat, že letos není dobré počasí a do Máchova kraje přijelo méně turistů," řekl Jurička. Loni podle něj hrad navštívilo 55.000 lidí.


"Letos jich bude méně, už v červenci jsme měli zhruba třítisícový propad," dodal kastelán.