Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Národní park pro všechny

Archiv

„Národní park bude jen pro bohaté?“, to je název článku, který zcela v nesouladu se skutečností přináší informace o vstupném do národního parku, organizaci průvodcovských služeb v Českém Švýcarsku a výši jejich zpoplatnění. Text předkládá jako definitivní argumenty – v několika případech zcela nepravdivě - vstupní úvahy, které zazněly na uzavřeném pracovním jednání, jehož cílem nebylo nic víc, než ověřit postoj regionálních zástupců k možnosti úhrady průvodcovských služeb v Českém Švýcarsku a možnostem provádění těchto služeb.


Nabídnout turistické služby co nejširší škále návštěvníků, poskytnout informace v co nejlepší kvalitě a prezentovat České Švýcarsko v jednotné a pozitivní podobě, to jsou dlouhodobé cíle obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko v oblasti cestovního ruchu. Společnost za tyto aktivity v letech 2004 a 2005 obdržela čtyři ocenění za nejlepší počin v České republice a usiluje o další zkvalitnění a rozšíření služeb, nově též pro návštěvníky, kteří se v rámci pobytu chtějí dozvědět co nejvíce a před samostatným programem dávají přednost výletu s průvodcem.


Záměrem společnosti je tedy vytvořit pět tras krajinou a přírodou Českého Švýcarska, na kterých bude návštěvníka provázet znalostmi patřičně vybavený průvodce, tak jak je tomu nejen na hradech a zámcích, ale též např. v Tatranském národním parku či Koněpruských nebo Bozkovských jeskyních.


Návštěvník by měl být po takovém výletu s průvodcem bohatší o poznání přírody a krajiny Českého Švýcarska a zaujmout k ní pozitivní, šetrný a dlouhodobý vztah. Pokud se nám to podaří, bude se takový návštěvník chovat k přírodě ohleduplně, bude v regionu zůstávat déle a vracet se do něj, což bude mít v důsledku i pozitivní ekonomické dopady pro místní obce a podnikatele.


Tuto možnost jsme již minulou a předminulou turistickou sezonu začali zavádět v Kyjovském údolí a nyní zvažujeme její rozšíření pro další oblasti. Záměr vytvořit pět průvodcovských tras jsme se, jak to zpravidla činíme, rozhodli zkonzultovat se zástupci národního parku, chráněných krajinných oblastí a turistických organizací, abychom zjistili jejich názor a též názor na možnost a výši poplatku za exkluzivní prohlídku mimořádně chráněných míst.


Účastníci dotčeného jednání spíše potvrdili, že průvodcovské služby pro nejširší veřejnost za mírný poplatek nejsou neobvyklé, a exkluzivní prohlídku (po vzoru Tatranského národního parku za vysoký poplatek až v řádu tisíce korun) naopak jednoznačně odmítli. Naše společnost, jak o tom svědčí současná podoba koncepce cestovního ruchu, tuto úvahu jednoznačně opustila a dále již nerozvádí.


Bohužel Martin Kratochvíl, účastník jednání, prezentuje diskusní názory, které zazněly v rámci této pracovní debaty, jako definitivní fakta, a předkládá tak čtenářům zcela nepravdivý text. Na pravou míru tedy uvádíme, že základní argumenty článku jsou zcela nepravdivé: není pravda, že by měl kdokoliv platit za vstup do Národního parku České Švýcarsko (o tom by muselo rozhodnout Ministerstvo životního prostředí, které v dohledné době nic podobného nepřipravuje) a že by měl kdokoliv platit až tisíc korun za výklad (cena průvodcovských služeb nepřekročí přiměřenou výši 50 Kč za osobu).


Národní park tedy byl, je a bude územím pro všechny a obecně prospěšná společnost bude jako doposud maximálně usilovat o spokojenost všech návštěvníků i obyvatel Českého Švýcarska.


<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Marek Mráz,  ředitel


České Švýcarsko, o. p. s.