Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na řadě míst Libereckého kraje škody po vichřici stále nezmizely

Archiv

Nejvíce je to vidět v lesích, odkud se ještě nepodařilo zcela odstranit tisíce krychlových metrů popadaného dříví. Poškození lesních porostů představovalo 90 procent škod v kraji, které podle odhadů dosáhly téměř 320 milionů korun. Jen oblastní inspektorát Lesů ČR v Liberci musí po vichřici zpracovat 187.000 krychlových metrů polomového dříví, což představuje 60 procent roční těžby. "Nezpracováno zůstává ještě kolem 20.000 kubíků," řekl ČTK ředitel inspektorátu Ludvík Řičář. Na odstraňování popadaných stromů se podle něho stále intenzivně pracuje, lesníci navíc bedlivě sledují vývoj kůrovce a snaží se zabránit jeho rozšiřování. "Zalesňování vytěžených ploch se ale uskuteční až v příštím roce," řekl Řičář. Než stromy dorostou, bude ovšem trvat celá desetiletí. Popadené stromy byly totiž starší 60 let, většinou kolem 80 a 90 let.


Velké škody orkán napáchal také na památkách. Podle ředitele liberecké pobočky Národního památkového ústavu Miloše Kadlece ničil vítr hlavně stromy v parcích. Celkově způsobil škody 22 milionů korun, z toho největší v parku státního zámku Sychrov, kde náporu vichru neodolaly cenné dřeviny a navíc zničily i část historického litinového oplocení. "Nejhůře byla postižena část kolem Čínského jezírka, v současné době připravujeme projekt obnovy této části parku," řekl Kadlec. Podle Jiřího Technika z památkového ústavu ale vítr kácel stromy i na Bezdězu, Grabštějně, Frýdlantu či Hrubém Rohozci. "Velké škody napáchal na hospodářském dvoře zámku v Zákupech, kde se zřítil štít a část střechy a probořil se i kazetový strop, škody jsme vyčíslili na 1,5 milionu korun," řekl ČTK Technik. Památkáři nechali budovu částečně opravit, zbytek museli zakrýt, aby zabránili dalšímu chátrání. "Byla také různá drobná poškození na střechách hradů a zámků, ta už jsou ale opravena," dodal Technik.


Velké škody za téměř půl milionu korun způsobil vítr také v areálu Zoologické zahrady v Liberci. "Po řadě stoletých stromů zůstaly jen pařezy, budovy se ale podařilo opravit velmi rychle," řekl ředitel zoo David Nejedlo. Škody však byly i na zvířatech, následkem šoku uhynul jediný samec ve stádu koz šrouborohých, od kterého si zoo slibovala rozmnožení svého stáda. "Ukázal se ale jako úspěšný samec, zbylo po něm sedm pohrobků," poznamenal Nejedlo. V těchto dnech už do zahrady dorazili dva noví dvouletí samci ze zoo Bojnice. "Nyní jsou v karanténě, potomků od nich se dočkáme tak za dva roky," dodal ředitel.


S většinou škod po vichřici se už vypořádala i města a obce. Například v České Lípě poničil vítr střechu jedné školy a obytného domu na náměstí. "Obě budovy už jsou opravené, také na obnově městských lesů a městského parku se intenzivně pracuje," řekla  ČTK mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová. Škody na budovách podle ní dosáhly 200.000 korun, na zeleni byly více než dvojnásobné. Podobně se obnovují poničení parky i na dalších místech v kraji.