Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Na Ponorku

Archiv

Do Kamenice se dá z Lípy dopravit autem, autobusem a trochu složitěji i vlakem (například přes Jedlovou).
Z centra Kamenice se pěšky vypravíme na vyhlídku s názvem Jehla, kterou jsme v minulosti navštívili už minimálně jednou (zde). Nic se zde nezměnilo, ale určitě se vyplatí vyšplhat se k vrcholu, když už jsme tady. Z Jehly je stále parádní výhled jak na Kamenici, tak na stolové hory v Německu.






Sejdeme na dolní rozcestí a po modré se vydáme směrem od Kamenice. Po pár stech metrech dojdeme k zatáčce, v níž je malá kaplička s obrázkem Panny Marie. Odtud nepůjdeme po oficiální turistické značce, ale odbočíme po neznačené cestě vlevo. Kupodivu trochu klesneme. Po levé ruce je pěšina, která vede k malé vyhlídkové plošině s názvem Žába. Mnohem hezčí a nedávno zrekonstruovaná je však vyhlídka s názvem Ponorka. Vznikla na lávkami spojené trojici skal. Přestože jsme klesli o skoro 100 metrů (387 m.n.m.), stále je na co se dívat. Třeba i na dříve navštívenou Jehlu.



Kaple



Žába





Ponorka



Vzhledem k tomu, jak se těmto místům navrací podoba z dob minulých, kdy v okolí byl jakýsi odpočinkový park, je možné, že se tu co nevidět objeví nějaké značení. To by nás mohlo dovést až na Kunratický vrch. Pro dnešek se zatím vrátíme do České Kamenice anebo můžeme pokračovat po modré značce přes Lísku na Zlatý vrch, další vyvřelou zajímavost.