Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Na ochranu před vedrem chybějí českolipské nemocnici peníze

Archiv

Na opatření proti vedru jí ale scházejí peníze. Potřebuje je na důležitější přístroje, než jsou ventilátory nebo zvlhčovače vzduchu. Náklady na nezbytnou modernizaci zastaralých budov, oddělení a technologií se v loňském roce blížily k 60 milionům korun.


"Slunce dopadá nejvíce na budovu s gynekologickým a porodnicko- novorozeneckým oddělením, s chirurgií, ortopedií, léčebnou dlouhodobě nemocných a neurologií," dodal Petr Pokorný, mluvčí nemocnice.


Horko trápí zdravotníky a pacientky hlavně na gynekologii. Nachází se nejblíže od rozpálené střechy. Českolipská nemocnice leží v jedné z nejteplejších částí Libereckého kraje a byla postavena před 25 lety z podobných materiálů jako panelové domy. Kvůli použité technologii proniká horko do pokojů snadněji než ve starších kamenných nemocnicích. Ventilátory ochlazují vzduch jenom v léčebně dlouhodobě nemocných.


"Starým a někdy i nemohoucím lidem tam také zvlhčujeme ústa a otíráme je vodou," uvedl Pokorný.


Nemocnice používá klimatizaci v operačních sálech a na dalších specializovaných pracovištích. Personál se ale všude stará pacientům o dostatek čaje, minerálek a dalších tekutin. Na pokojích se přes den zatahují žaluzie a větrá se balkonovými dveřmi. I přes velké vedro neví Pokorný o případech, kdy by se pacienti kvůli zdravotním komplikacím museli přestěhovat z vyhřátých pokojů na chladnější místa.


"Nic mimořádného se neděje, i když počet pacientů přivážených do nemocnice s kolapsy běžný průměr o něco převyšuje," uvedl Pokorný.