Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Na Máchově jezeře zaznamenali letošní návštěvnický rekord

Archiv

ČTK to řekla Marcela Dvořáková ze společnosti Regio, která obě pláže provozuje.


Voda v jezeře měla teplotu 22 stupňů Celsia, na vzduchu teploměr ukazoval třicet stupňů. "Dnes byly lepší podmínky ke koupání než v květnových vedrech, kdy lidi odrazovala studenější voda," řekla Dvořáková.


V Máchově jezeře nehrozí rekreantům problémy s toxickými sinicemi. Podle internetového zpravodajství krajské hygienické stanice je zde voda nezávadná. Na přelomu června a července navíc odborníci jako každý rok přidají do Máchova jezera soli hliníku, které zabrání sinicím v rozmnožování.


Se sinicemi nemají problémy ani ve většině dalších sledovaných rekreačních nádrží Libereckého kraje. Výjimkou je přírodní koupaliště v České Lípě - Dubici, kde už je kvůli nim zakázáno koupání, na Jezeře v Hamru se voda nehodí ke koupání pro pro lidi náchylné k alergiím a kožním nemocem, jedince se sníženou imunitou, těhotné ženy a malé děti.


Davy lidí obléhaly dnes v Libereckém kraji i další velké přírodní nádrže. Například na pláže kolem zatopeného lomu Kristýna u Hrádku nad Nisou zavítalo zhruba 1500 lidí a koupali se ve vodě teplé okolo 20 stupňů.