Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Na Českolipsku v dubnu výrazně přibylo míst na veřejných pracích

Archiv

ČTK o tom dnes informovala mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová. Tak vysoký počet míst ve veřejně prospěšných pracích na Českolipsku v minulosti nikdy nebyl. Důvodem rostoucího zájmu je snaha pomoci lidem, kteří přišli o práci kvůli krachu Crystalexu nebo je kvůli krizi propustili dodavatelé autosoučástí.


Za celý loňský rok dotoval úřad práce na Českolipsku 142 míst, z velké části z evropských peněz. Celkem to bylo 7,6 milionu korun. "Každé místo jsme dotovali částkou 7000 korun, další prostředky tak museli přidat zaměstnavatelé. V letošním roce jsme podporu zvýšili na 10.000 korun," řekla Ottová. Pokud tak budou obce vyplácet minimální mzdu, budou muset přidat jen 720 korun, aby pokryly i zákonné odvody. Hlavně města ale podle Ottové často připlácejí víc.


O veřejně prospěšné práce je mezi městy a obcemi velký zájem, vidí v tom cestu, jak snížit nezaměstnanost, která na Českolipsku rychle stoupá. V rámci Libereckého kraje je na tom Českolipsko nejhůře. Kvůli ukončení výroby v Crystalexu a masivnímu propouštění ve firmách dodávajících součásti automobilů stoupla v březnu míra nezaměstnanosti na rekordních 12,3 procenta. V regionu bylo bez práce 6827 lidí, pro které měly úřady v nabídce jen 338 volných míst.


Nezaměstnaným teď podle Ottové dávají práci i školy třeba při správě hřišť nebo občanská sdružení. "Loni jsme na veřejných pracích zaměstnávali jen čtyři lidi, letos jich máme 26," řekla dnes mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová. Podobně reagovali na růst nezaměstnanosti v Novém Boru. Loni tam měli pět lidí na veřejných pracích, letos se jejich počet zvýšil na 19. "Zajišťují úklidové práce ve městě a také drobnou údržbu komunikací a budov, na kterou se nevyplatí najímat firmu," řekl tajemník městského úřadu Antonín Metál.


Podle Ottové letos projevily o veřejné práce zájem i obce, které v minulosti pro nezaměstnané práci neměly. Třeba Okrouhlá v létě zaměstná deset lidí. "Jen kvůli krachu Crystalexu zůstalo v obci bez práce 50 lidí, a my jim tak chceme pomoci," řekl dnes starosta Jiří Vosecký. Jejich práce navíc obci hodně pomůže. "Zaměstnáme je na protipovodňových opatřeních, budou čistit vodoteče v lese nad obcí," vysvětlil starosta. Pracovat budou muset za minimální mzdu, malá obec nemá na to, aby přidala víc než 720 korun. "Čekáme, že naše daňové příjmy půjdou letos o 20 až 30 procent dolů, a tak si víc nemůžeme dovolit," dodal Vosecký.