Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji vzrostla

Archiv

"O růst nezaměstnanosti se zasloužil zejména příliv nových absolventů středních škol a pedagogů a také žen, kterých o prázdninách v evidenci tradičně přibývá," řekl dnes ČTK analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.


Na konci července bylo podle něho v kraji bez práce 19.063 lidí, což bylo o 515 více než v červnu, ale o 1789 méně než před rokem. V červnu hledalo v Libereckém kraji práci 18.548 lidí a míra nezaměstnanosti činila 7,5 procenta. "Červencový vývoj nezaměstnanosti odpovídal očekávání," řekl Dvořák.


V příštích měsících se dá podle něho očekávat, že ještě v září nezaměstnanost mírně poroste, v říjnu by pak měla spíše klesat nebo stagnovat. V závěru roku, vlivem útlumu sezonních prací, bude nezaměstnaných přibývat.


I přes nárůst nezaměstnaných přibylo ale podle Dvořáka v červenci volných míst. "Nejvíc lidí hledá Makro, které má na konci srpna otevřít v Liberci velkoprodejnu, přijme 86 pracovníků, z toho 51 míst je pro nekvalifikované pomocné síly," řekl. Pracovníky hledá také japonské Denso nebo liberecký výrobce plastů pro automobily Peguform. Volná místa jsou i ve firmě Johnson Controls v České Lípě nebo ve firmě Tessitura Monti Cekia ve Studenci na Semilsku. Míra nezaměstnanosti vzrostla v červenci ve všech okresech Libereckého kraje. Nejvýrazněji - o šest desetin procentního bodu na 7,3 procenta, vzrostla v červenci míra nezaměstnanosti na Semilsku. Na konci sledovaného měsíce tam bylo bez práce 2880 lidí, což bylo o 91 více než v červnu. Velké zvýšení míry nezaměstnaností je dáno hlavně výrazným snížením ukazatele pracovní síly, s jehož pomocí se míra nezaměstnanosti počítá. O čtyři desetiny procentního bodu na 8,3 procenta vzrostla v červenci míra nezaměstnanosti na Liberecku a je tak v rámci kraje nejvyšší. Práci hledalo na konci sledovaného měsíce 7718 lidí, což bylo o 262 více než na začátku prázdnin.


Na Jablonecku a Českolipsku vzrostla v červenci nezaměstnanost shodně o dvě desetiny procenta. V okrese Česká Lípa bylo na konci měsíce bez práce 4984 lidí, což bylo o 98 více než v červnu, míra nezaměstnanosti vzrostla na 8,1 procenta. To na Jablonecku hledalo uplatnění 3481 osob a tamní míra nezaměstnanosti 7,2 procenta byla v rámci kraje nejnižší. Před rokem bylo v Libereckém kraji ve stejném období bez práce 20.852 a míra nezaměstnanosti tehdy činila 8,5 procenta.