Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Město Liberec je spoluvlastníkem krajské nemocnice

Archiv

Tak zásadní změnu ale musí schválit všichni akcionáři a liberecká radnice záměru nakloněna není. ČTK to dnes řekl primátor Jiří Kittner (ODS).


Vstup města Liberce do společnosti schválili liberečtí zastupitelé letos v září navzdory protestům zelených a komunistů. Pro hlasovali i zastupitelé ČSSD, která spolu s ODS a Unií pro sport a zdraví Liberci vládne. Základní kapitál nemocnice byl 15. října zvýšen vkladem městského majetku a jedné pohledávky v celkové hodnotě 173,5 milionu korun. Město za to získá 17,6 procenta akcií. "Přestože jsme minoritním akcionářem, podle stanov můžeme některé úkony zablokovat, protože je k nim třeba souhlas všech akcionářů," upozornil Kittner.


Vstupem města se snížily nemocnici náklady, některé budovy a pozemky si totiž musela od města pronajímat. Dvojí vlastnictví navíc komplikovalo investice do rozvoje a modernizace areálu. Vstup města do nemocnice byl zvolen jako nejlepší řešení. Liberecká radnice vlastní v areálu nemocnice pět budov a 21 pozemků, jejichž hodnotu znalci odhadli na 154,6 milionu korun. Krajská nemocnice ani její zřizovatel kraj na jejich koupi neměly peníze, město navíc na prodeji nemělo zájem. "Nemocnice patří k největším zaměstnavatelům a zajišťuje zdravotnickou péči o naše obyvatele, chceme v ní proto mít nějaký vliv," vysvětlil primátor.


Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Slouží 430.000 obyvatelům kraje, její traumatologie a neurochirurgie ošetřují pacienty z celé republiky. Akciovou společnost Krajská nemocnice Liberec založil kraj v roce 2006 s vkladem dva miliony korun. Později se její základní kapitál zvýšil vkladem nemovitostí a pozemků v areálu na 816,364 milionu korun, po vkladu městského majetku narostl na 989,865 milionu korun.


Od poloviny loňského roku převzala akciová společnost i zajištění zdravotnické péče. Zařízení s 973 lůžky a 2000 zaměstnanci hospodaří s rozpočtem kolem 1,8 miliardy korun. Loňské hospodaření nemocnice skončilo kvůli daňové optimalizaci a tvorbě rezerv na investice dvoumilionovou účetní ztrátou. Hospodaření zdravotnického zařízení se ale podařilo stabilizovat a nemocnice nemá žádné skryté dluhy. Letos je zisková. Kittner nevidí důvod, proč statut zařízení za této situace měnit.