Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Megaproces s Českolipany: Až čtyři sta obviněných

Archiv

Tolik lidí obviněných z úvěrových podvodů budou muset vyslechnout soudci Okresního soudu v České Lípě. V dohledné době začnou totiž přelíčení ve dvou kauzách, při kterých přišla Česká spořitelna a společnost Home Credit o milionové sumy.


První případ už vyšetřovatelé uzavřeli, obvinění z úvěrového podvodu přitom sdělili 179 lidem. Druhá kauza se stále vyšetřuje. Už teď v ní padlo 30 obvinění a další se chystají.


„Předpokládáme, že v tomto případu bude obviněných nakonec přes dvě stě,“ řekla redaktorovi Michaelovi Polákovi Marie Nedvědová, českolipská státní zástupkyně.


Hlavními obviněnými v prvním případu jsou Silva Krejčová a Milan Rejzek, kteří sjednávali úvěry pro Českou spořitelnu jako zaměstnanci prodejny mobilních telefonů.


„Při sjednávání spotřebních úvěrů ale uváděli nepravdivé údaje, úvěry maskovali za nákupy telefonů, část z peněz, které lidem nabízeli, si nechávali pro sebe. České spořitelně způsobili škodu ve výši nejméně dva miliony korun a hrozí jim odnětí svobody na dva až osm let,“ objasnila Marie Nedvědová.


Dalšími obviněnými v této kauze je 177 lidí, kteří si úvěry v prodejně mobilních telefonů sjednali.


„Tím, že podepsali smlouvy s nepravdivými údaji, se dopustili úvěrového podvodu stejně tak jako hlavní obvinění,“ tvrdí Nedvědová.


Druhá kauza úvěrových podvodů je ještě závažnější. Škoda, kterou v tomto případě utrpěla společnost Home Credit, přesáhne zřejmě 5 milionů korun. Hlavními obviněnými je skupina kolem podnikatele Víta Sekaniny.


„On sjednával s lidmi fiktivní spotřební úvěry například na koupi nábytku. O ten ale vůbec nešlo. Tím pouze kryl to, že lidem jen vyplatil peníze, ze kterých si určitou část nechal pro sebe. Úvěry skupina kryla nákupy i dalších věcí,“ tvrdí státní zástupkyně v Mladé frontě Dnes.


Hlavní obvinění v obou kauzách podle ní také velmi často při sjednávání těchto úvěrů využívali sociální tísně lidí.


„Takové úvěry nabízeli hlavně lidem, kteří by na úvěr normálně nedosáhli. Nezaměstnaným, důchodcům či studentům. Aby tito lidé takový úvěr dostali, uváděli nepravdivé údaje,“ doplnila Nedvědová.


Policisté už v celém případu obvinili 30 lidí a předpokládají, že seznam obviněných se ještě několikanásobně rozroste. Podobně jako v prvním případu o lidi, kteří si takový úvěr vzali a přistoupili na něj. Protože jsou obě kauzy tak rozsáhlé, bude druhý případ řešit zřejmě Krajský soud v Liberci. Líčení v případu České spořitelny jsou už naplánovaná v České Lípě. Jen výslechy obviněných budou v této kauze trvat dva měsíce.


Michael Polák svou reportáž doplnil o případ z minulosti.


V České Lípě se podobný případ řešil už v roce 2001, kdy vyšla najevo kauza sto třiceti pojišťovacích podvodů. V ní kriminalisté nakonec obvinili 14 lidí, přičemž polovina z nich byli tehdejší dopravní policisté. Ti totiž falšovali dokumenty o dopravních nehodách a díky tomu vylákali peníze na pojišťovnách. Soud vloni všechny obviněné osvobodil a pouze jednomu bývalému policistovi uložil podmíněný trest.