Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Mafie si dala v roce 2006 za cíl vyhrát pomocí ODS volby - 2. část

Archiv

Když jsem si znovu procházel články z doby kakaové aféry, jen jsem si potvrdil, že Vám média moc prostoru nedala. Prakticky všechny komentáře z Vás dělaly podvodníka, prospěcháře, naivku. Jednalo se podle Vás o úmyslné spiknutí anebo jsou novináři jen málo odolní k potřebě to někomu "natřít"?


Už jsem řekl, že jsem se po vypuknutí aféry zachoval jako politický profesionál, bez ohledu na následky, a čekal jsem, že stejně se zachovají i média a nebudou prostřednictvím mé kauzy ubližovat nejen mě, ale hlavně ČSSD. Bohužel se ukázalo, že fakt, že jsem odstoupil, pochopili mnozí pisálkové jako mou slabost a snad i přiznání viny (jak vzdálené od etického a demokratického chápání práce novináře ve vyspělých zemích). Protože v Česku hrdinové nejraději kopou do mrtvol a protože hlavním cílem mediální kampaně nebylo odstranit Krause, ale poškodit v režii ODS ČSSD, psali Tt „opravdoví vládci pera“ o sto šest.
         Ukázal se nejen nedostatek novinářské autocenzury, novinářské etiky, principu psaní jen ověřených faktů, ale také  nedostatky legislativního prostředí upravující činnost novinářů. V Česku i soudci svými judikáty o nižší ochraně osobnosti veřejně známých osob přispívají k stále vzrůstající neomalenosti novinářů. V mém případě jistě kromě toho, že jsem byl vrcholný představitel strany, která měla volby prohrát, sehrál svou roli  i fakt, že jsem prosazoval zpřísnění tiskového zákona, včetně zavedení institutu majetkového přiznání novinářů. A navíc, každý, kdo si přidal, si chtěl vysloužit ostruhy pro nově nastupující ODS.


Je ale pravdou, že jste se občas choval jako slon v porcelánu. Pamatuji si například kauzu se zmenšeným poprsím Petry Buzkové a Vaše prohlášení, že máte raději prsa tak akorát do ruky. Řekl jste to vůbec? Abychom tady nepitvali něco, co si vymysleli někde v redakci Blesku :o))


Kauza Petry Buzkové byla také zcela účelová. Za prvé jsem s ní byl  a dosud jsem dlouholetý kamarád a za druhé v soukromí jsme spolu žertovali mnohdy daleko tvrdším způsobem. Můj tzv. výrok vznikl následovně: Po Petřině plastice, která mě osobně velmi a můžu říct upřímně i nemile překvapila, chodila po Sněmovně novinářka Blesku a zjišťovala názory poslanců mužského rodu napříč politickým spektrem. Je pozoruhodné, že prakticky všechny, a to někdy opravdu nechutné výroky, zcela zanikly. Moje odpověď měla pouze čtyři slova: „Je to razantní změna.“ Teprve v další obecné nezávazné a nevázané debatě o dámském poprsí, která se již netýkala Petry, jsem novinářce sdělil svoji hlášku, kterou říkám při podobných příležitost dlouho, často a rád : „Vzhledem k tomu, že mám velké ruce, preferuji větší rozměry...“  Novinářka, k mému zděšení, druhý den publikovala obě věty jako jeden výrok, přičemž v následné mediální štvanici její následovníci z těchto dvou vět přidáním spojky ale učinili větu jednu…… Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde….


Nedávno jsem dělal předvolební rozhovor s Oldřichem Němcem. Vlastně jste společnými silami rozštěpili libereckou ČSSD. Nemáte pocit, že jste výrazně přispěli ke skutečnosti, že Liberecko bylo několik let výrazně modré? A pokud nějaká modrá mafie skutečně existuje, má více prostoru i Vaší zásluhou.


Oldřich Němec je nešťastná osoba a přes všechno, co mezi námi bylo, je mi ho v podstatě líto. Je to politik komunálního rozměru, který shodou nejrůznějších okolností dostal šanci být poslancem parlamentu stejně jako mnoho dalších bezejmenných hrdinů napříč politickým spektrem.
        Bohužel to nepochopil a sám sebe pasoval na politika celostátního významu, o čemž svědčí celá řada jeho nešťastných prohlášení v médiích, která mu nakonec zlomila vaz. Do stejné kategorie patří i Vámi citovaný výrok, že jsme spolu rozštěpili libereckou ČSSD.
To je absolutní blábol. Liberecká ČSSD byla rozštěpená od samého začátku a až do roku 2002 v ní probíhaly neskutečné souboje několika skupin, které se neustále přeskupovaly, takže někdejší přátelé byli brzy nepřátelé apod. Právě tento fakt vytvořil od počátku devadesátých let zejména v Liberci obrovský prostor pro rozmach ODS.
        Němec byl osobně pověřen v roce 2001 Zemanem, aby zorganizoval mé nepřipuštění na kandidátku do Parlamentu  PS ČR s tím, že za odměnu bude lídrem. Zcela logicky se mu to nepodařilo, přímý souboj o lídra se mnou přes veškerá opatření nakonec prohrál poměrem 3:1, což ho totálně znechutilo a od té doby mě začal upřímně nenávidět.
        Navíc mým příchodem do funkce nejprve 1. místopředsedy KVV a poté předsedy KVV jsem se zapojil do opačného procesu v Liberci, tedy usmiřování, což nastalo před komunálními volbami v roce 2002 a tzv. zipovým uspořádáním komunální kandidátky do městského zastupitelstva. Tehdy se na vedlejší kolej dostali ti, kteří se v těch neustálých bojích připojovali vždy na stranu vítěze. A tak se ocitli mimo hru Němec, Ježek, Dunajčík, Šlosar a mnozí další. Ostatně v roce 2002 jsme v Liberci parlamentní volby vyhráli… Konsolidace ČSSD v Libereckém kraji byla zřejmá a patrná. Zmizely neustálé stížnosti na ÚKK, KVV začalo spolupracovat, krajských volbách v roce 2004 jsme utvořili s ODS dvoučlennou velkou koalici a získali mj. post statutárního zástupce hejtmana, na městě se začalo uvažovat o velké koalici s dvěma náměstky ČSSD, nakonec se to uskutečnilo až po komunálních volbách v roce 2006. Nominační konference do Parlamentu PS ČR v roce 2005 proběhla po letech bez jediného problému… Stal jsem se vládním zmocněncem pro MS 2009… atd. ČSSD se stala v Libereckém kraji  důležitým a respektovaným partnerem a měla a má nejvýznamnější postavení od roku 1990. 
           V tomto období se pokusil založit Němec a spol tzv. druhý okresní výbor ČSSD v Liberci. Jeho život byl jepičí ...
         Samozřejmě, že výsledky parlamentních voleb v kraji poznamenala moje kauza, tím spíše, že jako první zaútočili na moji věrohodnost lidé typu Němce, Dunajčíka apod. Ač neměli o celé věci nejmenší ponětí, věděli, že Kraus je známý pohádkář, a hovořili úplně stejně jako někteří představitelé ODS. Je jistě pozoruhodné, že TV Nova věděla, za kým jít – nejprve do basy za Rigem a potom do Chrastavy za Němcem a Frýdlantu za Dunajčíkem, takže se k mé kauze vyjadřovali jako úplně první … 
           Rozhodně si nemyslím, že by modrá mafie měla více prostoru mojí zásluhou (byl jsem jedním z prvních, kteří o hrozbě jejího nástupu začali veřejně hovořit). Možná i proto jsem byl odstřelen a jsem přesvědčen, že právě mé odstřelení, na němž se zoufalci typu Němce částečně podíleli, mohlo právě ke zvětšení tohoto prostoru přispět…
          Co se týče modrosti Liberecka, doporučuji prostudovat historický vývoj volebních preferencí v celém regionu. Liberecko, bohužel, stejně jako Praha a některé okresy Středočeského a Hradeckého kraje, které s Libereckem sousedí, jsou a zřejmě dlouho budou modré bez ohledu na to, kdo bude v čele regionální ČSSD. To, bohužel, neovlivním ani já či někdo jiný, a už vůbec ne figurky typu Němce.