Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Máchovo jezero získalo zvláštní ochranu

Archiv

Stavební či terénní úpravy, změnu vodního režimu, ale také pořádání oblíbených kulturních akcí u jezera teď musí schvalovat Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, uvádí dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Národní přírodní památka Swamp, která leží v jihovýchodní zátoce Máchova jezera byla vyhlášena už v roce 1972. Lokalita patří v rámci Libereckého kraje mezi výjimečné, zajímavá je především z botanického hlediska. Vyskytuje se tam 408 druhů řas a sinic včetně 19 druhů poprvé zaznamenaných v České republice. Ve Swampu lze vidět také třeba ptáky jako bukače velkého, motáka pochopa, bekasinu otavní či ledňáčka říčního. Žije tam ještěrka živorodá a řada vzácných severských druhů brouků.


Památka byla takzvaně přehlášena. "Z původně malého území se zvláštní ochrany dočkaly i další části Máchova jezera, vesměs mělčí vodní plochy jako Břehyňská zátoka nebo Severní zátoka, které jsou stejně hodnotné jako původní oblast Swampu," řekl deníku Ladislav Pořízek z CHKO. A protože je Máchovo jezero jednou velkou parcelou, bylo rozhodnuto, že zbytek jezera se stane ochranným pásmem nově přehlášené národní přírodní památky.


Pro rekreační oblast, kterou v létě navštíví denně až 30.000 lidí, to znamená úplně nový režim. "Vyhlášení ochranného pásma na celé Máchovo jezero nebude nijak omezovat tradiční rekreační využití celé oblasti a zejména Máchova jezera samotného," ujistil Pořízek. Naopak podle něj bude možné využít nové finanční zdroje pro ozdravění Máchova jezera a zlepšení kvality vody v tomto masově využívaném přírodním koupališti.


V souvislosti s rozšířením ochrany už Česká inspekce životního prostředí řeší první prohřešky. V Severní zátoce někdo bez jakéhokoliv povolení strhnul část břehu, část bahna odtěžil, další vyhrnul na břeh. "A z betonových tvárnic tu postavil opěrnou zeď," popsal inspektor Lukáš Hudec, který má případ na starosti. K úpravám podle Hudce došlo v lednu, kdy se zátoky ochrana ještě netýkala. "Došlo tu ale k jiným porušením, která budeme postihovat," dodal Hudec.