Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Lípa patří v hospodářské stabilitě k nejlépe hodnoceným městům

Archiv

"Jsme rádi, že se nám daří dobrý rating udržet, pomáhá nám to při jednání s investory, ti v nás díky tomu vidí solidního partnera," řekla dnes  českolipská místostarostka Hana Moudrá.


Město dnes získalo dlouhodobý mezinárodní rating na úrovni A-, současně byla Česká Lípa oceněna dlouhodobým lokálním ratingem na úrovni czAa+ a krátkodobým ratingem na úrovni czP-1. Stejně vysoké hodnocení získal podle informací z agentury z českých měst jen Prostějov. Rating hodnotí město z hlediska jeho schopností dostát svým závazkům a posuzuje jeho dlouhodobé hospodaření i vyhlídky do budoucna. Udělený rating řadí Českou Lípu do nejvyššího investičního pásma hodnocených českých subjektů.


V Libereckém kraji je nyní Česká Lípa jediným městem, které si nechává ratingové hodnocení zpracovat. Agnetura CRA sledovala hospodaření čtyřicetitisícové České Lípy od roku 1999.


"Ocenili jsme výsledky provozního hospodaření města, ve kterých je každoročně dosahováno přebytků, i aktuální nulovou zadluženost města," uvedla analytička CRA Dagmar Prchalová.


Budoucí stabilitu hospodaření ovlivní podle ní dotace, o které radnice žádá. Město má ale takové finanční rezervy, že se obejde bez komerčních úvěrů, které by ji mohly narušit. "Přesto doporučujeme nechat si zpracovat studie budoucích provozních a dalších nákladů, které by mohly městský rozpočet zatížit," řekla.