Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít závěrečný koncert?

Archiv

sobota 15. listopadu v 19 hodin, bazilika Všech svatých, Česká Lípa
Collegium 1704
Collegium Vocale 1704
Markéta Cukrová - mezzosoprán, Jaroslav Březina - tenor, Tobias Berndt - bas
Václav Luks - dirigent
program: Jan Dismas Zelenka: I penitenti al sepolcro del Redentore



Jako první mě napadla otázka, proč je vlastně taková mezera mezi předposledním a posledním koncertem?


Poslední koncert kromě toho, že je závěrečným koncertem festivalu, vznikl také na objednávku muzikologické konference v Drážďanech. Byl brán tedy v potaz termín, kdy se konference na německé straně uskuteční, protože očekáváme i návštěvu účastníků této konference. Jinak souhlasím s tím, že proluka byla delší.


Smetana, Dvořák a najednou žuch, festival uzavře laické veřejnosti nepříliš známý český skladatel Jan Dismas Zelenka, u něhož není ani jasné, jak ve skutečnosti vypadal. Je dramaturgickým záměrem představit jednoho z géniů hudby?


To by byl dobrý příspěvek pro konferenci, ne, vážně, to jsi mě pobavil. Skladatel Jan Dismas Zelenka patří mezi opravdové velikány barokní hudby. Není pravda, že v Čechách není znám. Spíše naopak. Je to autor, kterého hrají snad všichni „barokáři“, jeho tvorba se hojně nahrává na CD - a proč? Odpověď je snadná, jeho hudba je fantastická.


Má se hrát oratorium. Co to vlastně je?


Oratorium je vokálně – instrumentální hudební skladba, komponována na duchovní, později světský námět. Vzniklo v baroku. Bývá prováděno koncertně.


Orchestr Collegium 1704 se zaměřuje na objevování hudby střední Evropy. Proč mají v názvu ten letopočet? Asi k tomu nebude stejný důvod jako u fotbalových týmů...


Teď jsi mě nachytal. Nejsem historik, ale jak znám dirigenta Václava Lukse, tak je s tímto letopočtem jistě spjata činnost některého z autorů barokní hudby, ke kterým má Václav blízko. Sám se ho na to rád zeptám, díky za námět.


Kromě souboru Collegia vystoupí i někteří sólisté. Můžeš je stručně představit? Pokud jsem to správně pochopil, bude to co do rozsahu zážitek skutečně mimořádný.


V obsazení nám nastala změna. Zpívat budou dva solisté z Německa a česká mezzosopranistka Markéta Cukrová.. Eric Stokloßa, jeden ze solistů večera, nově hostuje ve světových operních domech – La Scale v Miláně, Metropolitní opeře v New Yorku atd.


Bude Bazilika všech svatých opět nějak speciálně upravena jako u zahajovacího koncertu?


Ano, i pro tento koncert se bude stavět speciální pódium v prostoru celého presbytáře.


Na zahajovacím koncertu bylo plno politiků. Jak to bude teď na konci?


Záleží plně na nich samotných, zval jsem samozřejmě i politiky.


Celý festival se neodvratně chýlí ke konci. Považuješ ho za úspěšný?


Ano, mám z tohoto ročníku velkou radost, protože  koncerty byly výborně navštívené, a to je pro pořadatele to největší ocenění.


V průběhu festivalu už se začalo spekulovat, co bude hlavním tahákem ročníku následujícího. Hovořilo se o České filharmonii. Můžeš tuto informaci už potvrdit?


Ano, mohu potvrdit, že zahájíme koncertem České filharmonie, která přednese osmou symfonii G dur “Anglickou” od Antonína Dvořáka a tři části /Vltava, Vyšehrad, Šárka/ ze symfonické básně “Má vlast” od Bedřicha Smetany. Koncert se uskuteční v bazilice Všech svatých v České Lípě v sobotu 19. září 2009 od 19.00 hodin.