Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Lípa Musica 2008 aneb jak si užít koncert číslo pět?

Archiv

sobota 27. září v 19 hodin, kostel sv. Kříže, Nový Oldřichov
Csaba Németh - varhany (Maďarsko)
Gábor Komlossy - trubka (Maďarsko)
program: Clarke, Buxtehude, Vivaldi, Bach, Rinck, Marcello, Walther, Pergolesi, Koloss, Purcell


A zase kostel. Jak se festival Lípa Musica dostal až do Nového Oldřichova?


Všechno vzniká dialogem mezi lidmi. Tento koncert vznikl zájmem starostky Nového Oldřichova paní Marcely Novotné stát se součástí festivalu. Několikrát jsem ji navštívil, prohlédli jsme kostel a výsledkem je připravovaný koncert.


Půjde o varhanní koncert. Jsou varhany v kostele sv. Kříže nějak výjimečné?


O čistě varhanní koncert rozhodně nepůjde, jedná se o koncert, při němž budou varhany i trubka rovnocennými nástroji. Varhany v Oldřichově jsou velmi krásné a hlavně funkční, což je samo o sobě výjimečné. Ne každé město má tak dobré varhany, natož obce v bývalých Sudetech.


Každý mnou navštívený koncert měl nějak zajímavou atmosféru. Bude i tentokrát nějaké zpestření?


Tu atmosféru si dělají i sami posluchači, takže věřím, že i tento koncert bude mít své kouzlo. Navíc mě velmi těší, že budeme mít možnost navštívit další krásná místa našeho kraje. Pro mnoho z nás to bude jedna z prvních cest do Oldřichova a jeho krásného kostela. Výjimečnost dostává koncert  také tím, že jej navštíví delegace z maďarského velvyslanectví.


I interpreti Németh a Komlossy jsou Maďaři. Jak jste se k nim jako organizátoři festivalu dostali?


Při tvorbě dramaturgie jsme oslovili kolegyni z Maďarského kulturního institutu v Praze s dotazem na zajímavé hudebníky z jejich země. Výsledkem jsou tito dva hudebníci, kteří jsou ověnčeni řadou prestižních hudebních cen. Mimo jiné se také říká, že Maďaři mají nejlepší dechaře na světě.


Nemáme v Čechách lepší varhaníky a hráče na trubku?


Jsme mezinárodním hudebním festivalem, tudíž jsou pro naše posluchaše zařazeni jak čeští, tak zahraniční interpreti. Jde o zajímavou možnost srovnat v tomto případě českou a maďarskou školu.


Jak vůbec bude vypadat skloubení hry na trubku s varhany?


Představ si, že zavřeš oči a zaposloucháš ze do křišťálového zvuku trubky, který se nese chrámovou akustikou. Ten zvuk tě naplní a umožní ti vychutnat si krásu místa i skladby a nabídne ti prostor pro meditaci. Máme se skutečně na co těšit, protože uslyšíme krásnou barokní hudbu.


Pro laika jsou na programu tahákem zejména Bach či Vivaldi. Jména dosti profláklá. Co vím, tak třeba Buxtehude měl zase poměrně zajímavý osud a ten se určitě promítl do jeho tvorby. Ty jsi daleko zkušenější. Na který kousek z celé večerní nabídky se těšíš nejvíce?


Já se těším nejvíc na Bachovu hudbu. Je to totiž hudební fenomén, který nemá obdoby. Tato muzika byla napsána před více než 250 lety a stále je nadčasová. A věř, že bude dalších pět set let pracovat stejně. Bach je můj favorit.