Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj zřídil fond Student, chce podpořit nadané děti

Archiv

Novináře o tom dnes informoval liberecký hejtman Petr Skokan. Fond vznikl v souvislosti s uspořádáním prvního Sympozia umělecko-průmyslových škol v červnu 2004 a původně měl podporovat právě talentované děti z těchto škol.


"Nadační fond by měl být podporován z prodeje výrobků sklářských uměleckých škol v kraji a také z prodeje děl, která věnují naše sklárny. Z toho výtěžku by pak měli být podporováni mladí, nadějní a perspektivní lidé," řekl Skokan. V budoucnu by ale mohl podle hejtmana fond podporovat i studenty z jiných než sklářských škol. Podpora by měla být otevřena především takovým dětem, kterým přes nadání a talent, nedovolují vzdělání třeba sociální poměry, v nichž vyrostly.


Krajští radní už rozhodli poskytnout fondu dar v hodnotě více než 140.000 korun. Do fondu převedli více než 80.000 korun, které kraj získal dražbou děl z prvního sympozia uměleckoprůmyslových škol a také prodejem děl, jež věnovaly některé sklářské firmy. "Zároveň jsme do fondu převedli díla z letošního sympozia v hodnotě téměř 60.000 korun, která do dražby teprve půjdou," řekl hejtmanův ekonomický náměstek Karel Dolejší.


Mezinárodního sympozia se letos v Liberci zúčastnilo na osm desítek dětí z uměleckých škol nejen z Česka, ale i z Bulharska, Francie, Německa, Polska, Řecka, Slovenska, Itálie a Finska. Společným tématem byly Doteky. Jakým způsobem je studenti pojali, mohla posoudit i široká veřejnost na výstavě, která v Severočeském muzeu v Liberci skončila o minulém víkendu. Děti tvořily skleněné objekty, návrhy medailí, šperky i skleněnou bižuterii. Právě tato díla budou mít zájemci možnost získat v dražbě. Kdy se uskuteční, však zatím není rozhodnuto, dodal Dolejší. První příspěvky studentům rozdělí podle něho fond zřejmě příští školní rok.