Dnes je 05. 10. 2024
svátek má Eliška

Liberecký kraj získal za pět let z evropských fondů miliardy Kč

Archiv

Jen z dotací pro období 2004 až 2006 získalo v kraji 800 projektů podporu téměř 4,5 miliardy korun. Podle informací z centrálního Monitorovacího systému strukturálních fondů už byly více než dvě třetiny těchto prostředků investovány.


Další miliardy korun už může kraj získat i z Regionálního operačního programu (ROP), v němž je pro něj spolu s Pardubickým a Královéhradeckým krajem vyčleněno přes 17,6 miliardy korun. Tyto peníze se budou rozdělovat až do roku 2013.


K největším akcím v Libereckém kraji, které v minulých letech získaly podporu, patří integrovaný projekt Lužická Nisa, který řeší kanalizaci, čištění odpadních vod a také zásobování pitnou vodou v aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou. Už loni byla dokončena modernizace liberecké čistírny odpadních vod, ke konci se chýlí i dostavba kanalizace a modernizace úpravny vody na přehradě Souš. Celá akce přijde na 37 milionů eur (zhruba miliarda korun), z toho 68 procent pokryje dotace ze strukturálních fondů a další čtyři procenta přidá Státní fond životního prostředí.


SVS zahájila už loni i dílčí projekt další velké akce - Čistá Ploučnice. Jeho součástí je rekonstrukce čistíren odpadních vod a dostavba kanalizace v pěti městech na Českolipsku, která přijde na více než půl miliardy korun. Z evropských fondů SVS získala 230 milionů korun. Další velký vodohospodářský projekt za 940 milionů korun začal v minulých dnech na Semilsku, kde se také bude řešit kanalizace, čištění odpadních vod a zásobování vodou v pěti městech s více než 2000 obyvateli. Vodohospodářské sdružení Turnov na jeho realizaci získalo z EU 540 milionů korun. Z Operačního programu Životní prostředí získalo 91 projektů v kraji přes 1,8 miliardy korun.


Díky stovkám milionů korun z evropských fondů se výrazně zlepšil také stav krajských komunikací druhých a třetích tříd. Jen v závěru loňského roku podával kraj žádost o dotace na 15 projektů, na které získal dalších 375 milionů korun. Evropské fondy přispěly i na silnice prvních tříd. V posledních letech tak do kraje směřovalo téměř 800 milionů korun na čtyřproudou silnici z Liberce na Jablonec nebo na rekonstrukci hlavního tahu z Jablonce na Tanvald. Dalších 870 milionů půjde z Operačního programu doprava na nedávno zahájenou přeložku silnice do Frýdlantu.


Díky dotacím z evropských fondů se dočkají desítky budov mateřských, základních a středních škol v kraji zateplení, města a obce získaly stamiliony na revitalizace svých náměstí a rekonstrukce památkově chráněných budov. Další žádosti přitom obce i kraj připravují. Například kraj by rád s pomocí evropských fondů zrekonstruoval Oblastní galerii v Liberci. "Budova je ve špatném stavu, potřebuje depozitáře i zázemí a na její rekonstrukci potřebujeme 200 milionů korun," řekla ČTK náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová. V budoucnu chce kraj s pomocí evropských peněz zrekonstruovat i horský hotel a vysílač Ještěd, o jehož koupi jedná s Českými radiokomunikacemi.


ČR má z plánovacího období pro roky 2004 až 2006 vyčerpat z dotací EU celkem přes 80 miliard korun, poslední peníze z tohoto balíku se k žadatelům dostávají letos. V období 2007 až 2013 je pro ČR určeno zhruba 700 miliard korun.