Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj vyhlásil soutěž jak využít letiště v Ralsku

Archiv

Na ploše o rozloze téměř 300 hektarů určitě nebude přistávací plocha pro těžká dopravní letadla, počítá se tam pouze s malými - například sportovními nebo ultralehkými. Novinářům to dnes řekl hejtman Petr Skokan.


"Jako majitel pozemku nepovolíme ani průmyslovou výrobu, která by ohrožovala životní prostředí jedovatými látkami a dalšími škodlivinami, prachem nebo hlukem," dodal Skokan. Šanci na úspěch nemají předem ani projekty, omezující cestovní ruch v okolí letiště, a masová zábavní centra typu Disneyland.


"Na letišti si dovedu představit lehkou průmyslovou výrobu nebo ubytování a další rekreační zázemí pro příznivce létání. Líbilo by se mi, kdyby tam vznikla i sluneční elektrárna," uvedl Skokan.


Plány na využití letiště narážejí na některá omezení - například na odstraňovaní ropných látek a uhlovodíků z krajiny, existenci chráněných území, bytové domy v blízkosti letiště nebo ochranu uranového ložiska. "Některé budovy na letišti jsou pronajaté," upozornil Skokan.


Liberecký kraj převzal letiště loni na podzim. Uvítal by, kdyby v rozlehlém areálu našlo v příštích letech práci co nejvíce obyvatel Ralska. V obci žije 1900 lidí a většina z nich musí zatím dojíždět za obživou do vzdálené České Lípy nebo Mladé Boleslavi.