Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj schválil rozpočet na příští rok, chystá ale změny

Archiv

Už na konci září se ale díky dotacím pro školy a sociální oblast a také díky evropským dotacím přiblížil k sedmi miliardám korun.


Pokud by dnes zastupitelé rozpočet neschválili, musel by kraj v příštím roce hospodařit s rozpočtovým provizoriem, což by ohrozilo čerpání dotací. Už v lednu ale počítají zastupitelé s prvními změnami v rozpočtu.


Liberecký kraj vede od voleb sociální demokracie spolu se Stranou pro otevřenou společnost za podpory komunistů. Rozpočet připravilo ještě staré vedení kraje v čele s ODS, při jeho přípravě ale radní respektovali připomínky nové reprezentace. Třeba peníze potřebné na úhradu poplatků v krajských nemocnicích už do něj zapracovali, 32 milionů je připraveno v rezervě.


Podle hejtmana Stanislava Eichlera ale rozpočet určitě dozná v příštím roce ještě změn. Záležet bude také na vývoji příjmů s ohledem na hospodářskou krizi.


Opoziční zastupitelé z hnutí Starostové Liberecký se pokusili prosadit návrh na zrušení již dříve schválené dotace po krajské policejní ředitelství, na něž se zastupitelé v minulosti rozhodli přispět 45 miliony korun ve třech splátkách. Chtěli také zrušit vydávání krajského měsíčníku nebo pořádání zimní olympiády mládeže v roce 2011.


"Ušetřené peníze bychom chtěli dát na podporu grantových programů, kultury nebo bezpečnosti silničního provozu," řekl zastupitel Marek Pieter, který návrh předkládal. Starostům se nelíbila ani částka vyčleněná na úhradu nemocničních poplatků, které také navrhovali použít jinak. Žádný z návrhů ale neprošel.


Návrh rozpočtu na příští rok zatím nepočítá se zahájením nových akcí, ale většinou jen pokračuje v těch již zahájených. Výjimkou jsou některé investice do zdravotnictví, které byly již dříve schváleny a jsou přijatelné i pro novou krajskou reprezentaci. Rozpočet počítá třeba s dotací na rekonstrukci chirurgie, zahájením stavby heliportu a dalšími investicemi v krajských nemocnicích. Celkem je v rozpočtu na investice 312,634 milionu korun a 192,374 milionu je určeno na spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů.