Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Liberecký kraj přemění své nemocnice v akciové společnosti

Archiv

Podle vedoucího odboru zdravotnictví Jiřího Benedikta přeměnu dovoluje verdikt Ústavního soudu, který loni v září některé části zákona zrušil. "Zdravotní zařízení již nemají povinnosti změnit se ve veřejné neziskové organizace," připomněl. Kraj podle něj přeměnu nestihl připravit do konce roku, a proto se rozhodl ji hlavně kvůli účetnictví uskutečnit až od pololetí.


Transformace podle krajského radního Jaroslava Krutského není privatizace, je to jen převod zařízení na obchodní společnosti, které umožní jejich efektivnější fungování, aniž se zhorší péče o pacienty.


Liberecký kraj založil už loni dvě akciové společnosti Krajská nemocnice Liberec a Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa s dvoumilionovým základním kapitálem. Po jejich zapsání do obchodního rejstříku do nich vložil pozemky a budovy, a navýšil tak jejich jmění. Kapitál liberecké společnosti se zvýšil zhruba o 713 milionů korun a českolipské o 208 milionů korun. Na zajištění zdravotní péče v kraji se tím ale nic nezměnilo, dál ji zajišťují stejnojmenné příspěvkové organizace. Od pololetí se sloučí se založenými obchodními společnostmi.


Dokončení transformace umožní podle Krutského obě zařízení efektivně řídit a rozvíjet. Českolipská nemocnice potřebuje téměř půl miliardy korun na kompletní rekonstrukci areálu, v liberecké je zase třeba vybudovat centrální pavilon urgentní medicíny za 1,5 miliardy. Kraj ale peníze nemá, chce je získat z Evropských fondů či od soukromých investorů. Změna právní formy navíc umožní, že stát už nebude mít možnost diktovat nemocnicím mzdy, což jim dá prostor nastavit odměňování tak, aby pracovníky motivovalo k co nejlepším výkonům. Mělo by se to prý projevit v kvalitnější péči o pacienty.