Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Liberecký kraj podepsal smlouvu s Českými drahami do roku 2011

Archiv

Smlouvu podepsal hejtman Libereckého kraje Petr Skokan a Jiří Kolář, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu. „Očekáváme zkvalitnění osobní dopravy a do toho se odvíjející zvýšený zájem cestujících o železniční přepravu, nepřímo i tak chceme i kladně ovlivňovat bezpečnost na silnicích,“ uvedl po podpisu Petr Skokan.


 Dodatek specifikuje rozsah a parametry služeb Českých drah, a.s., pro dopravní obslužnost veřejnou drážní dopravou Libereckého kraje v letošním roce. Každoročně zároveň stanovuje i přesnou výši úhrady ztráty vzniklé provozováním těchto služeb, která je hrazena z rozpočtu Libereckého kraje. „Například zachováme stejný počet najetých kilometrů, tedy 4 126 tisíc, a letos bude v kraji jezdit pět nových třívozových souprav, první zřejmě na trati z Liberce do Hrádku nad Nisou,“.namátkou vypočítal Jiří Kolář. Smlouva také zpřesňuje pro konkrétní podmínky letošního roku obsah smlouvy o závazku veřejné služby v drážní dopravě uzavřené mezi Libereckým krajem a společností České dráhy, a.s., na období let 2005-2011.


„Kraj věnuje na železniční dopravu, stejně jako na autobusovou, dvě stě milionů korun. Smlouva je uzavřena do roku 2011 i proto, aby České dráhy měly v delším časovém úseku možnost ukázat své kvality,“ upozornil hejtman s tím, že Liberecký kraj už příští rok vypíše veřejnou soutěž na trať Liberec – Žitava – Rybniště, na kterou se, jak věří, přihlásí i České dráhy. Liberecký kraj podpisem této smlouvy dovršil řešení dopravní obslužnosti, smlouvy s s autobusovými dopravci již jsou uzavřeny.