Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Liberecký kraj má 225 milionů korun pro společensky ohrožené lidi

Archiv

Peníze z projektu na sociální prevenci pomohou v příštích čtyřech letech tělesně i duševně postiženým, opuštěným matkám s malými dětmi, obětem domácího násilí, propuštěným vězňům nebo bezdomovcům. ČTK to dnes řekla vedoucí odboru sociálních věcí na krajském úřadu Ludmila Šlechtová.


"Věříme, že evropská a státní dotace přispěje v Libereckém kraji i k vytvoření úplně nových a důležitých sociálních služeb. Chybí nám Dům na půli cesty nebo azylový dům pro ženy," dodala Šlechtová. Dům na půli cesty je útočištěm pro propuštěné vězně bez vlastního bydlení či mladé lidi opouštějící dětské domovy.


Poskytovatelé sociálních služeb obdrží první peníze letos v září. Podle Šlechtové jim příspěvky z projektu na sociální prevenci vystačí na dalších 47 měsíců. Při současném systému financování takovou jistotu nemají. "Vždyť na letošní rok nedostali ze státního rozpočtu dosud ještě ani korunu," upozornila Šlechtová.


Evropský sociální fond poslal do Libereckého kraje zhruba 191 milionů korun, ministerstvo práce a sociálních věcí přidalo zbylých 34 milionů korun.


Šlechtová uvedla, že díky pomoci z fondu a z ministerstva získá Liberecký kraj na sociální prevenci více peněz, než měl v minulosti. Cílem je, aby se díky nim podařilo některé sociální problémy odstranit a další alespoň utlumit. Z dotace by se daly vybudovat mimo jiné byty pro lidi s lehčím mentálním postižením.


"Zatím nevíme, co bude v roce 2013, až peníze z projektu dojdou. Čtyři roky jistoty jsou však dostatečně dlouhou dobou na to, aby ministerstvo, kraj, obce i poskytovatelé sociálních služeb vytvořili spolehlivý systém financování," konstatovala Šlechtová.


Poskytovatelé sociálních služeb obdrží peníze z projektu na sociální prevenci jiným způsobem, než na jaký si v minulosti zvykli. Liberecký kraj vypíše o příspěvky soutěž.


"Do výběrového řízení se určitě přihlásíme. Pokud bychom uspěli a získali více peněz, rádi bychom otevřeli v Libereckém kraji ještě jedno pracoviště," řekl ČTK vedoucí krajského intervenčního centra pro oběti domácího násilí Ivo Brát. Centrum je zatím jenom v Liberci, pobočka by byla potřeba v České Lípě, ve Frýdlantu nebo na Semilsku.


Liberecký kraj vypíše soutěž o příspěvky pravděpodobně 1. dubna. Úspěšné poskytovatele sociálních služeb vybere komise složená z krajských úředníků, ze zástupců obcí i z odborníků na sociální služby. Informace o projektu zveřejní Liberecký kraj na svých internetových stránkách www.kraj-lbc.cz a pro zájemce uspořádá konferenci, kde se dozvědí, jak se o peníze ucházet.