Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj: Klesl počet trestných činů, ale i objasněnost

Archiv

 Mezi vrahy z roku 2007 neodhalili pachatele, který zastřelil čerpadláře v Liberci. ČTK to dnes řekla mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.


Při loňských devíti vraždách a pokusech o vraždy bylo v několika případech více obětí. Například na Jablonecku zastřelil pachatel v únoru svou jednapadesátiletou přítelkyni a padesátiletého muže. Po zločinu se pokusil oběsit a těžkému zranění nakonec podlehl v turnovské nemocnici.


Dvojnásobná vražda se stala v únoru i na Českolipsku. Brutální mladík zaútočil v Kamenickém Šenově mačetou na otce své přítelkyně a na její matku. Muž zemřel na místě, velmi vážně zraněná žena v nemocnici. V létě se v České Lípě pokusil třiačtyřicetiletý muž zavraždit svou bývalou přítelkyni a jejího nového přítele. Bodl je kuchyňským nožem do břicha. Vážně zraněnou dvojici se podařilo lékařům zachránit. Útočník dostal minulý týden u krajského soudu 12 let vězení.


"Nepotvrdily se obavy některých starostů, že se v Libereckém kraji po otevření hranice s Polskem a Německem rozbují kriminalita," upozornila Hrubešová. Počet trestných činů klesl loni z předloňských 16.050 na 15.463. Policisté objasnili zhruba 51 procent z nich, zatímco předloni o dvě procenta více. Podle statistiky se jejich výsledky zhoršily už podruhé za sebou, v roce 2006 úspěšně vyřešili 55 procent trestných činů.


"V Libereckém kraji se policisté řadí produktivitou práce k nejúspěšnějším v republice. A více než poloviční objasněnost trestných činů je vysoké číslo," uvedla Hrubešová.


V Libereckém kraji se loni odehrálo 187 loupeží místo předloňských 183. V roce 2006 jich policisté měli ve statistikách 153. U loupeží se objasněnost zvýšila z předloňských 56 procent na loňských 58 procent.


"Pro zločince je v současné době snazší přijít k penězům při loupeži na ulici než při vloupáních do budovy. Firmy i lidé si lépe chrání svůj majetek a kvůli moderním zabezpečovacím zařízením se pachatelé hůře dostávají do bytů, rodinných domů, obchodů nebo průmyslových podniků," vysvětlila rostoucí počet loupeží Hrubešová. Pachatelé si jako oběti často vybírali slabé lidi - staré ženy, děti a tělesně postižené.


V Libereckém kraji vyšetřovali kriminalisté loni 30 znásilnění, o rok dříve 50. Loni objasnili 24 znásilnění, předloni 38. Objasněnost stoupla ze 76 na 80 procent.


V kraji nepatrně přibylo krádeží motorových vozidel. V roce 2007 jich zloději odcizili 1534, loni od deset více. Úspěšnost policistů se při pátrání po pachatelích mírně zvedla - ze 14 na 16 procent.


Policistům v kraji dělají dlouhodobě velké starosti tisíce krádeží v autech, bytech, chatách, rodinných domech a v obchodech. Mezi pachatele patří často recidivisté, narkomani a nezaměstnaní. "Odcizené věci většinou obratem prodají a lidem se vrátí jen málokdy," podotkla mluvčí.