Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj je při přípravě rozpočtu střízlivější než vláda

Archiv

Stejný názor mají i úředníci Libereckého kraje, proto se při odhadech příjmů na příští rok drželi mnohem více "při zemi". Rozpočet počítá s vlastními příjmy kolem 2,5 miliardy korun, což představuje nárůst o necelá tři procenta, řekl náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší.


S ohledem na blížící se volby se představitelé kraje rozhodli udělat jen základní přípravu rozpočtu, zbytek ponechají na rozhodnutí nové reprezentace. "Aktualizovali jsme rozpočtový výhled do roku 2013 a také jsme připravili zásady pro tvorbu rozpočtu na příští rok," vysvětlil Dolejší. Dodal, že většinu z vlastních příjmů spotřebuje kraj na mandatorní výdaje včetně závazků, které v posledních letech přijal. "Zastupitelé budou moci rozhodnout o rozdělení asi 400 milionů," dodal.


Stejně jako v minulých letech počítá kraj v mandatorních výdajích se zhruba tříprocentním nárůstem prostředků pro příspěvkové organizace a stejně zvýšil i rozpočet na dotace pro autobusovou a železniční dopravu. "Tam je ale požadavek zvýšit dotace ještě o tři procenta, kvůli nárůstu cen pohonných hmot. "To už ale budou muset rozhodnout noví zastupitelé, zda tyto peníze na zajištění veřejné dopravy v kraji přidají, záležet bude na jejich prioritách," dodal Dolejší.


V letošním roce kraj investoval především do oprav školských budov. Velký objem prostředků šel také do oprav komunikací, které se ale financují z úvěru 750 milionů korun a také díky dotacím z evropských fondů. Na investice bylo letos v návrhu rozpočtu určeno 190 milionů korun. Nejvíce peněz - 45 milionů korun, pro Krajskou správu silnic Libereckého kraje na modernizaci cestmistrovství Hrabačov, které zajišťuje správu a údržbu silnic v oblasti Krkonoš.


Přestože kraj při přípravě počítá s rozpočtem kolem 2,5 miliardy korun, nakonec se stejně jako v minulých letech zvýší díky státním dotacím pro školství a oblast sociální péče. Loni tak kraj hospodařil s rozpočtem 6,404 miliardy korun, když původní rozpočet předpokládal příjmy a výdaje 2,365 miliardy. Letos počítal kraj s příjmy 2,431 miliardy korun, už nyní je jasné, že stejně jako loni tuto částku překročí téměř trojnásobně. Malý podíl vlastních příjmů je ale trnem v oku hejtmanům, za hlavní úkol pro příští volební období proto považují jejich zvýšení alespoň na 40 procent.