Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Liberecký kraj hledá možnosti pomoci nezaměstnaným na Českolipsku

Archiv

Kraj chce proto připravit ve spolupráci se svými středními školami rekvalifikační a vzdělávací kurzy a hledá i možnosti jak podpořit vznik nových pracovních míst. Novináře o tom dnes informoval náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD).


"Podle informací z úřadu práce bylo na konci ledna v regionu bez práce 5530 lidí a míra nezaměstnanosti přes devět procent," řekl Cikl. Čísla jsou zatím předběžná, oficiální informace zveřejní úřady práce v pondělí 9. února. Už dnes je ale jasné, že jen za leden přibylo v evidenci úřadu práce více než 1200 lidí. V prosinci evidovaly úřady 4300 uchazečů a míra nezaměstnanosti byla 7,7 procenta. Výrazně navíc klesá nabídka práce. Zatímco ještě v prosinci úřady nabízely 450 volných míst, v lednu už jich bylo sotva 270. Na každé místo tak připadá 20 uchazečů.


Českolipsko patřilo dlouhodobě v rámci Libereckého kraje k ekonomicky slabším oblastem. Nezaměstnanost tu vždy patřila v kraji k nejvyšším. V současné době se ale prudce zhoršuje a tento trend bude zřejmě podle úřadu práce i v dalších měsících pokračovat. Nepropouští totiž jen Crystalex, který na Českolipsku zaměstnával kolem 1200 lidí. "Přes 500 pracovníků ale propustí také největší zaměstnavatel v České Lípě - Delphi Packard, propuštění 70 lidí oznámila i firma Docter Optics ve Skalici u České Lípy," řekla mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová.


Rostoucí nezaměstnanost a klesající nabídka práce ztěžují podle Cikla orientaci v potřebách trhu práce, na niž by měla nabídka vzdělávání a rekvalifikací reagovat. "Je těžké odhadnout o jaké profese bude zájem," řekl Cikl. Kraj proto spolupracuje s úřadem práce a oslovit chce i zaměstnavatele. Střední školy jsou podle Cikla schopné na Českolipsku nabídnout stovku vzdělávacích programů od počítačových či jazykových, až po časově i finančně náročné kurzy pro obsluhy počítačem řízených obráběcích strojů, řidiče nákladních automobilů nebo svářeče.


Zatímco vzdělávání nezaměstnaných lze zahájit v horizontu několika dnů či týdnů, podpora tvorby nových pracovních příležitostí bude zřejmě trvat déle. "Hledáme možnosti jak třeba s využitím evropských fondů podpořit malé a střední podnikatele," řekl náměstek hejtmana pro rozvoj Vít Příkaský (ČSSD). Přípravě projektů by podle něho měla předcházet konference, která zmapuje potřeby malých a středních podniků a také jim poskytne informace o možnostech podpory z úřadu práce i státních či evropských fondů. Termín konání konference ale zatím stanoven nebyl.