Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Liberecký kraj chce zrušit 15 středních škol a učilišť

Archiv

Úřad se svou vizí dnes poprvé seznámil na poradě v Janově nad Nisou na Jablonecku ředitele škol. Zastupitelé budou optimalizaci škol schvalovat v prosinci. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Petr Doležal.


 Podle vedoucího odboru školství Roberta Gamby úřad reaguje na demografický vývoj.


"Očekáváme úbytek studentů o třetinu. Zatímco dnes jich je 22.500, v roce 2011 jich bude jen 16.000," dodal.


Připomněl, že všichni studenti dostudují obory, na které byli přijati, možná ale na jiných školách.


"Nejde jen o transformaci, změn je hodně a jsou zásadní," podotkl Gamba s tím, že se redukce dotkne i učilišť.


Slabé populační ročníky by tak jako tak zavinily zánik některých škol. Kraj chce, aby jejich redukce měla řád, aby vzdělání bylo dobře dostupné a nabídka reagovala na potřeby na trhu práce. Na středních školách je podle Doležala dnes v průměru 199 žáků, v budoucnu by v kraji neměly být menší školy než pro 400 studentů.


"Jejich koncentrací se podaří zvýšit kvalitu výuky," dodal.


Nejvíce změn plánuje kraj ve velkých městech, v Liberci, Jablonci, České Lípě a Turnově. V krajském městě se přesune většina škol do chystaného Centra vzdělanosti, které chce kraj vybudovat v okolí Masarykovy třídy. Náklady na jeho zřízení mají dosáhnout miliardy korun, kraj počítá s podporou z EU. V Jablonci by se měla například sloučit Střední průmyslová škola strojnická se Střední školou technickou v areálu bývalého Liazu. Do budoucna tam vyroste nová škola, která převezme i studenty Integrované střední školy z Liberce. Na Novoborsku počítá optimalizace s rozšířením všeobecného vzdělání. Prodavačky se nebudou učit v Liberci a Jablonci, ale jen v krajském městě.


"Cílem nejsou úspory, ale přizpůsobení nabídky poklesu žáků," připomněl Gamba.


Omezení se nedotkne sklářských škol, které kraj považuje za strategický obor regionu. Nezahrnuje ani soukromé školy, ale v nich se učí jen 13 procent studentů.


"I ony budou muset na novou situaci reagovat," uvedl Gamba.


Podle statistiků patří Liberecký kraj k regionům s nejnižší vzdělanostní strukturou. Jen základní vzdělání, případně nedokončené základní vzdělání, má více než pětina obyvatel, střední vzdělání bez maturity 41 procent obyvatel, maturitu má 30 procent populace a vysokoškolský diplom jen 6,4 procenta lidí, zatímco celostátní průměr dosahuje téměř deseti procent.