Dnes je 06. 10. 2024
svátek má Hanuš

Letošní rok je v dopravě v Libereckém kraji mnohem tragičtější

Archiv

Vedoucí dopravní policie na Semilsku Milan Čermák dnes řekl, že "nekázeň řidičů je příšerná".


"Čechy hodnotím jako nejhorší řidiče v Evropě. Navzdory přísným postihům za dopravní přestupky jsou bezohlední, což se ukazuje například při měření rychlosti nebo při našich akcích, zaměřených na pití alkoholu. Od porušování předpisů je neodradí ani trestné body a vysoké pokuty," konstatoval Čermák.


Na Semilsku zemřeli letos při haváriích dva lidé, za první tři měsíce loňského roku nikdo. Na Českolipsku policisté zaznamenali čtyři oběti, loni dvě, na Jablonecku dvě oběti, loni žádnou. Pouze na Liberecku se statistika tragédií zlepšila. Letos tam zahynul jeden člověk, loni dva.


"Z našich zkušeností vyplývá, že se střídají dobré roky se špatnými. A pravděpodobně jsme se ocitli ve špatné periodě," dodal Čermák. Za celý rok 2008 zemřeli při nehodách na Semilsku tři lidé.


Zpravodaje ČTK při letošních cestách autem po Liberci předjížděli řidiči mimo jiné na kruhovém objezdu nebo před přechodem pro chodce, po němž již šli lidé.


Na Českolipsku, Liberecku a Jablonecku klesl počet havárií, při nich měl v sobě viník alkohol. "Na první pohled příznivá statistika ale neodpovídá skutečnosti. Řidiči musí od začátku letošního roku hlásit pouze nehody se škodou nad 100.000 korun nebo se zraněním. Jsem přesvědčený, že se mezi sebou nejednou domluví a v případech, kdy pili alkohol, nás prostě nezavolají," upozornil Zikmund.


Řidičům pod vlivem alkoholu hrozí až sedm trestných bodů, pokuta až 50.000 korun a zákaz řízení až na dva roky. Motoristům s více než jedním promile pak i obvinění z trestného činu se sazbou až jeden rok vězení.


Na Liberecku ubylo letos ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 mrtvých a těžce i lehce zraněných. "Statistiku nehod kladně ovlivnilo mistrovství světa v klasickém lyžování, kdy v Liberci sloužily stovky policistů, a motoristé dodržovali předpisy více, než je obvyklé," vysvětlila policejní mluvčí Vladimíra Vránová.


V Libereckém kraji se policisté letos dozvěděli o 1092 nehodách, za loňské tři měsíce jich vyšetřovali 1785. "Havárií se ale stalo přibližně stejně, řidiči nám neoznamují ty s menší škodou," uvedl Čermák.


Česká pojišťovna poskytla svou statistiku havárií řidičů z Libereckého kraje. V prvním čtvrtletí letošního roku jí ohlásili 2139 nehod, loni ve stejném období 2101. "Jde o nehody nejenom z Libereckého kraje, ale i z jiných částí České republiky a ze zahraničí," řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.