Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Léto v Bělé bude ve znamení kultury, balonů a plážové házené

Archiv

Novinářům to dnes řekla tajemnice městského úřadu Kamila Galetková.


Sezonu v Bělé zahájí 21. června čtyřdenní akce s názvem Bělské balonové hemžení. Jde už o šestý ročník setkání příznivců balonového létání. Letos podle pořadatelky Blanky Nigrínové chtějí organizátoři celé akce více vtáhnout do dění veřejnost. V sobotu večer je proto naplánovaná světelná show s balony, lidé mohou využít i balonové pošty, která je zajímavá především pro sběratele. Na několik šťastlivců by prý mohlo zbýt i místo v koši některého z balonů. Souběžně se setkáním balonů se bude konat i druhý ročník turnaje v plážové házené.


"Letos je tu dvakrát více účastníků než loni, což znamená asi 350 hráčů ve 40 týmech," řekl pořadatel Vojtěch Srba.


Turnaj bude mít i mezinárodní účast - přijedou týmy například z Maďarska, Německa, Anglie i Slovenska.


"Mezi hráči bude i několik reprezentantů v klasické házené. Přijede třeba Martin Galia, Jan Filip nebo Daniel Kubeš," uvedl Srba.


Akce začne v pátek 22. června, finále je na programu o dva dny později. Za dvě stěžejní akce letního kulturního programu jsou považovány Středověký jarmark a Benátská noc s podtitulem Návrat legend aneb v Bělé jako v Las Vegas.


"Středověký jarmark pořádáme 13. července k výročí 670 let od potvrzení městských privilegií v Bělé," řekl pořadatel Petr Matoušek.


Benátská noc 18. srpna by měla být ve znamení návratu některých regionálních kapel. Otevřená přes léto bude i galerie Česká brána, která nabídne například výstavu obrázků Ivy Hütnerové, nebo obrazy Vlasty Švejdové a fotografie Arnošta Pábela. Pro lidi z Bělé nebo turisty, které neláká kultura, připravilo město některá vylepšení na městském koupališti.


"Letos máme k dispozice téměř dvojnásobný rozpočet proti loňsku. Především chceme změnit systém napouštění bazénu," řekla tajemnice.


Loni byl rozpočet koupaliště více než 843 tisíc korun, letos je to téměř 1,5 milionu korun. Město také rozšířilo hřiště pro plážové sporty i pláž samotnou. Koupaliště během tří letních měsíců navštívilo loni asi 10.600 lidí.